Datum zveřejnění: 
21. 11. 2016
Mezi top dvanáct univerzit z celého světa, z celkových sto uchazečů, byl zařazen do prestižní soutěže The Alexa Price studentský projekt z Českého institutu informatiky robotiky a kybernetiky ČVUT. Ten byl dne 14. listopadu vybrán společností Amazon. ČVUT tak bude stát po boku světových univerzit, jako jsou Princeton Univerzity, Univerzity of California či Carnegie Mellon Univerzity.

V současné době již bylo studentům zasláno 100 000 USD a bude jim, mimo jiné, zcela zdarma poskytnuto cloudové centrum, přístup na Amazon web services a budou jim také zaslány samotné přístroje Alexa. Soutěž bude probíhat v průběhu roku 2017 a její vítěz obdrží dalších 500.000 USD na následnou podporu výzkumu.

 Vývoj této aplikace v Českém institutu informatiky robotiky a kybernetiky ČVUT započal již daleko dříve před samotným zahájením soutěže a studenti mají již nyní své vlastní aplikace Alquist bot a Yoda, na jejichž vývoji budou spolupracovat i po skončení soutěže. Celé téma je pro budoucnost velice zajímavé, protože se zabývá rozvojem plynulé konverzace robotů tak, aby byla na úrovni člověka.