Datum zveřejnění: 
27. 9. 2016
Také v nadcházejícím akademickém roce podpořila Fulbrightova komise v rámci svých programů české vědce a studenty. Stipendium programu pro vědce a vysokoškolské pracovníky získal prof. Jan Holub z Fakulty informačních technologií ČVUT a Ing. Martinu Doškářovi z Fakulty stavební ČVUT bylo přiděleno stipendium určené pro studenty. Na Fakultu elektrotechnickou ČVUT zavítá jako Fulbright Distinguished Chair prof. Jeffrey Frolik.

V letošním roce přijede do České republiky hostovat celkem 13 amerických akademiků. Profesor Frolik, který bude přednášet na Fakultě elektrotechnické, působí  na School of Engineering na Univerzitě ve Vermontu, kde se zabývá především senzorovými sítěmi a bezdrátovou komunikací. V rámci studijního programu Elektronika a komunikace bude vyučovat předměty zabývající se šířením vln v bezdrátových komunikacích.

Fulbrightův stipendijní program byl založen v roce 1946. Od té doby se jej zúčastnilo na 300 tisíc studentů, vědců a učitelů. Mezi bývalými účastníky Fulbrightových programů naleznete nositele Nobelových cen, Pulitzerovy ceny, guvernéry a senátory, velvyslance, umělce, soudce, premiéry a hlavy států, významné profesory a vědce. Každý rok se uděluje přibližně 8 000 stipendií. V rámci základního programu pro vědce a vysokoškolské učitele je každý rok z USA vysláno 800 pracovníků do 130 zemí. Nejprestižnějším oceněním je právě Distinguished Chair, kterých se každoročně uděluje jen 40, z toho 4 do České republiky. Partnery programu jsou Karlova Univerzita, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého a ČVUT v Praze. Tento program je financován vládami České republiky, USA a hostitelskou institucí.

V České republice působí Fulbrightova komise již 25. rokem. Za tu dobu podpořila téměř 900 českých vědců a studentů a 700 stipendistů z USA.