Datum zveřejnění: 
9. 8. 2016
Dva týmy formulí ČVUT v Praze CTU CarTech z Fakulty strojní a eForce FEE Prague Formula Fakulty elektrotechnické se představily 5. a 6. srpna na závodech Formula Student Czech Republic. Soutěž se konala na autodromu v Mostě a startovalo na ní více než 40 družstev z celého světa. V rámci akce, které se zúčastnili také rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka, děkan Fakulty strojní prof. Michael Valášek a děkan Fakulty elektrotechnické prof. Pavel Ripka, získaly studentské monoposty na další rozvoj finanční příspěvek v celkové výši 1 750 000 Kč.

Soutěž Formula student zastřešuje mezinárodní závody formulí sestrojených univerzitními týmy z celého světa. Studenti sami formuli navrhují, sestrojují a starají se také o ekonomickou stránku projektu a o jeho byznys plán. Týmy ČVUT v Praze patří mezi prestižní posádky závodu. Na autodromu v Mostě představili studenti nové modely monopostů, na kterých v uplynulém akademickém roce pracovali.

Tým Fakulty strojní CTU CarTech vybojoval se svojí formulí na spalovací pohon v polovině července 7. místo na závodech v anglickém Silverstone. Tam soutěžilo 130 týmů z víc jak 30 zemí světa. Děkan Fakulty strojní podpořil studenty částkou 250 000 korun. Na závodech v Mostě obsadilo družstvo v celkovém hodnocení vynikající 3. místo a zcela zvítězilo v kategorii Endurance Class 1C.

Elektroformule Fakulty elektrotechnické eForce FEE Prague Formula zazářila na závodech v Kanadě a v USA, kde v červnu letošního roku s výrazným náskokem zvítězila s monopostem FSE.04x. Vůz má trakční napětí 300 V a pohon 4x4. Na rozvoj formule s elektrickým motorem přispělo vedení fakulty darem ve výši 500 000 Kč. S novým vozem FSE.05 vybojovali studenti celkové 8. místo. Velice úspěšní pak byli zejména kategorii sprint, kdy s výkonem staženým na 60% dosáhli času 3.81 vteřin a v celkovém hodnocení všech formulí získali bronzovou příčku v soutěži skid pad.

Rektor ČVUT v Praze, prof. Petr Konvalinka se rozhodl oba týmy podpořit a předat každému z nich šek ve výši 500 000 korun.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture