Datum zveřejnění: 
15. 6. 2016
Mezi finalisty prestižní vědecké soutěže Evropská cena pro vynálezce roku 2016 byl v kategorii výzkum nominován za vynález odvalovací turbíny docent Miroslav Sedláček z katedry ekonomiky a řízení ve stavebnictví Fakulty stavební ČVUT v Praze. Slavnostní vyhlášení soutěže, kterou organizuje Evropský patentový úřad, se konalo 9. června v Lisabonu.

Vynálezci a jejich týmy, kterých bylo pro ocenění navrženo více než 400, byli oceněni v pěti kategoriích. Doc. Miroslav Sedláček společně se svými kolegy Vladimírem Novákem a Václavem Beranem pracoval na vývoji odvalovací turbíny, která má potenciál posunout systém získávání energie z vody o další kus dopředu. Zařízení může generovat energii také z pomalu tekoucích řek a potoků nebo z mořského přílivu a odlivu, což představuje určitou alternativu a doplnění zdrojů při získávání energie z konvenčních vodních elektráren.

Evropská cena pro vynálezce staví do popředí mnohotvárnou a významnou práci vynálezců z nejrůznějších zemí a technických disciplín.  Doc. Sedláček je teprve třetím zástupcem České republiky, který byl v historii udělování ocenění nominován.

Video o vynálezu týmu doc. Sedláčka je možné shlédnout v češtině zde.