Datum zveřejnění: 
3. 6. 2016
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT pokřtilo 1. června první prototyp mikroelektrárny WAVE. Ta domácnostem nabídne levnou výrobu elektřiny z biomasy. Křtu zařízení, oceněného v roce 2015 v soutěži Ekologický oskar cenou pro nejlepší nápad, se zúčastnil také místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. Vývoj prototypu dlouhodobě podporuje energetická společnost E.ON.

Mikroelektrárna WAVE bude po uvedení na trh sloužit jako energetický zdroj do bytových domů a menších lokálních kotelen. Zařízení vychází z technologie vyvinuté v Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT a pracuje na principu takzvaného organického Rankinova cyklu (ORC). Jako palivo využívá biomasu, konkrétně dřevní štěpky. Aktuálně jsou připravovány první pilotní instalace. Testování mikroelektrárny se uskuteční v podniku Tepelné hospodářství města Trhové Sviny.

Prototyp, který je ve fázi testování a přípravy pro komercializaci, bude v průběhu tohoto roku vylepšován. Cílem je zefektivnit zařízení tak, aby bylo nejen cenově dostupné, ale i jednoduše ovladatelné. Kotelna bytového domu může vyrobenou elektřinu využít pro vlastní spotřebu, nebo ji prodat do veřejné distribuční sítě. Zařízení je možné technologicky vybavit i pro takzvaný ostrovní provoz, tedy pro nasazení v místech bez připojení k elektrizační soustavě. Tento typ zařízení se také může stát velmi dobrým technologickým základem pro rozšíření Smart grids, což je silová elektrická i komunikační síť umožňující regulovat spotřebu a výrobu energie v reálném čase.

Kmotry prvního prototypu mikroelektrárny WAVE se stali Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, a Michael Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG.

O elektrárně VAWE informovaly také servery Novinky.cz, Blesk.cz a Český rozhlas.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture