Datum zveřejnění: 
30. 5. 2016
V rámci oslav 700 let narození Karla IV. podepsalo ČVUT na Karlově univerzitě Memorandum of Understanding a navazující smlouvu o spolupráci s Katholieke Universiteit Leuven. Oba dokumenty specifikující podmínky plánovaných kooperačních aktivit. Smlouva se týká spolupráce ve vědě a výzkumu, především na společných projektech programu Horizon 2020.

Renomovaná belgická Katholieke Universiteit Leuven vyzvala několik středoevropských univerzit k ustavení strategické aliance nazvané Central European Leuven Strategic Alliance (CELSA) s cílem hlubší multilaterální i bilaterální spolupráce v oblasti společných vzdělávacích a vědeckých projektů.

Členy sdružení jsou ČVUT v Praze, Karlova Univerzita, Eötvös Lorand University, Budapest University of Technology and Economics, Sermmelweis University, The University of Ljubljana, The Jožef Stefan Institute a Katholieke Universiteit Leuven.

Dokumenty se stanou základem budoucí spolupráce, ať už půjde o výměnu studentů, doktorandů, pedagogů a výzkumných pracovníků nebo o společné výzkumné projekty, publikace a tvorbu nových studijních programů. Obě vysoké školy také plánují pravidelná setkání vedoucích představitelů a společnou činnost ve sdruženích prestižních evropských vysokých škol, jako jsou SEFI, CESAER nebo T.I.M.E.