Datum zveřejnění: 
5. 4. 2016
Dne 4. dubna na letišti v Plané u Českých Budějovic poprvé vzlétl ultralehký letoun s vlastnostmi proudového letadla. Letadlo UL - 39 Albi, vážící pouhých 320 kg, vznikalo 17 let. Na jeho realizaci se ve spolupráci s Ústavem letadlové techniky Fakulty strojní podílely společnosti LA COMPOSITE s.r.o. a JIHLAVAN Airplanes s.r.o. Jedná se o první český letoun, vyrobený z prepregů autoklávovou technologií. Díky umístění dmychadla unitř letounu, nelze radarem zachytit tepelnou stopu a zaměřít letoun reketovou střelou. UL - 39 Albi může sloužit k výcviku armádních bojových pilotů.

Během řešení projektu, který zahrnoval vývoj, realizaci i ověřování funkčnosti, vznikl prototyp pokrokového ultralehkého letounu s dmychadlovým pohonem. Ten nemá na současném světovém trhu lehkých sportovních letadel konkurenci. Ultralehký letoun nové generace poskytuje potenciál pro dosažení vyšších výkonů, vyšší bezpečnosti provozu a udržitelného rozvoje v oblasti sportovního a turistického letectví.

Dalším uplatněním lehkého letounu s je vojenské letectvo. Ztížená identifikace UL - 39 Albi spočívá v tom, že vrtule je schována uvnitř letounu, a tak nemůže radar zachytit její odraz ani tepelnou stopu.

Na vzniku letadla se vedle vědců a průmyslových partnerů podílelo také více než 130 studentů ČVUT v jejich diplomových a disertačních pracích.

O startu ultralightu informovala také Česká televize

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture