Datum zveřejnění: 
16. 10. 2015
Energeticky soběstačný experimentální dům AIR House, navržený týmem studentů ČVUT v Praze pod vedením Fakulty architektury, získal v soutěži Stavba roku 2015 Cenu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a Cenu veřejnosti.

Sídlo Informačního centra ČVUT, energeticky soběstačný dům AIR House, obdržel ve veřejném hlasování soutěže Stavba roku nejvyšší počet hlasů a získal tak prestižní Cenu veřejnosti. Hlasování bylo organizovánoprostřednictvím tisku, internetu, na výstavách ve spolupráci s mediálními partnery soutěže.

AIR House navrhl tým studentů a mladých akademiků ČVUT pro mezinárodní studentskou soutěž U. S. Department of Energy Solar Decathlon 2013, která se konala v Kalifornii. Zde stavba získala celkové třetí místo. Po skončení soutěže byl dům rozebrán a dopraven zpět do Prahy, kde od prosince 2014 funguje jako Informační centrum ČVUT. V roce 2014 také obdržel Ekologického Oskara v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2014 v kategorii Mládež. AIR House slouží nadále i výzkumu, odborníci z ČVUT zde vyhodnocují fungování použitých technologií a materiálů nebo energetickou náročnost objektu.