Datum zveřejnění: 
7. 9. 2023
To nejlepší, s čím se prezentovalo Česko na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji, zpřístupní Národní technické muzeum koncem června pro české návštěvníky. Do užšího výběru exponátů se dostala i unikátní bezpilotní formule, kterou zkonstruovali studenti a studentky z týmu eForce na Fakultě elektrotechnické ČVUT.

Výstava s názvem „Dveře budoucnosti dokořán. České inovace, které zazářily na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji“ bude k vidění od 28. června 2023 do 31. března 2024 v hlavní budově Národního technického muzea. Ve 20 instalacích výstava představí české inovace, které změní život ve městech budoucnosti, a to v pěti oblastech: dostupnost potravin, čistá energie, životní prostředí, ochrana přírody a využití 3D tiskáren.

Unikát mezi bezpilotními vozy

Formule DV.01 je prvním tuzemským vozem s autonomním řízením a jedním z prvních v celé Evropě. Koncepčně po mechanické stránce vychází ze sedmé generace pilotovaného elektrického modelu. Schopnost plně autonomní jízdy zajišťuje sestava senzorů v čele s kamerou a LiDARem (Light Detection and Ranging; senzory mapující vzdálenosti objektů na základě výpočtu doby šíření impulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu – pozn.). Signály jsou zpracovávány neuronovou sítí. Ze zpracovaných dat pak formule plánuje trasu a rychlostní profil, podle kterých se pak samostatně naviguje.

„Jedním z největších úspěchů našeho týmu byla možnost zúčastnit se EXPO 2020 v Dubaji, kde byla naše formule v českém pavilonu vystavená. Byla to pro nás velká výzva, jelikož jsme museli během 14 dnů připravit formuli na odlet do Dubaje, vyřešit všechny potřebné dokumenty a hlavně dokončit zkoušky, jelikož jsme odletěli před koncem zkouškového období. Nakonec se vše podařilo a my jsme získali neopakovatelnou zkušenost a inspiraci například při setkání se studenty vysokých škol ve Spojených arabských emirátech, řekl vedoucí autonomní skupiny Ondřej Kuban.

Tým eForce vznikl v roce 2010 pod záštitou FEL ČVUT. Už je to tedy 13 let, co vyvíjí a staví elektrické monoposty. Pro letošní sezónu tým postavil 12. generaci elektrické formule, která bude schopna pilotované i čistě autonomní jízdy. Reaguje tak na změnu pravidel, která požaduje pro všechny vozy účast i v čistě autonomních disciplínách. Tým se skládá ze 45 studentů a studentek bakalářského a magisterského studia zejména z Fakulty elektrotechnické a Fakulty strojní ČVUT. Podle aktuálního světového žebříčku je studentská formule 17. na světě, v evropském měřítku zaujímá 9. místo a v Česku pak nemá konkurenci.

Picture

Vzdušní roboti připomněli sto let od Čapkovy R.U.R.

Největší světové přehlídky technologií budoucnosti v Dubaji se před dvěma lety zúčastnila i skupina Multirobotických systémů (MRS) z katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Bylo to v rámci rotační expozice Robot´s 100th Birthday v českém pavilonu, která připomínala sto let od momentu, kdy v divadelní hře Karla Čapka poprvé zaznělo slovo robot.

Na EXPO 2020 se tak představil mimo jiné i společný pilotní projekt FEL a skupiny Packeta pro autonomní doručování zásilek pomocí dronů. Vzdušní roboti skupiny MRS přitom nebyli ve Spojených arabských emirátech poprvé.

„Právě ve Spojených arabských emirátech jsme se poprvé prosadili v mezinárodním kontextu, když jsme se v roce 2017 zúčastnili prestižní mezinárodní soutěže Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) v Abu Zabí a vybojovali první a druhé místo v jednotlivých disciplínách. Na tento úspěch se nám podařilo navázat hned při dalším ročníku v roce 2020, kdy jsme byli navíc vyhlášeni celkovým vítězem soutěže, uvedl tehdy doc. Martin Saska, vedoucí výzkumné skupiny MRS.