Datum zveřejnění: 
25. 5. 2023
Jedenáctý ročník VědaFestu na téma „Kořeny vědy“ se uskuteční symbolicky 21. června, v den slunovratu. Na jednodenní akci na tzv. Kulaťáku, neboli dejvickém Vítězném náměstí, se znovu spojí nejen vědecké instituce napříč republikou a stejně jako v předešlých ročnících ukážou, že různé způsoby představení vědy mají svůj nezastupitelný význam.

V posledním týdnu školního roku vznikne v pražských Dejvicích tradičně největší vědecká laboratoř pod širým nebem. Každoročně se přípravy programu účastní řada vysokých škol, akademických pracovišť, volnočasových institucí a firem.

„VědaFest vstupuje do druhé dekády, což bezesporu svědčí o jeho oblíbenosti. Pro všechny zvídavé návštěvníky máme i letos připravena překvapení a nové zajímavosti a jsme rádi, že se k VědaFestu připojuje mnoho významných firem, říká ředitel DDM hl. m. Prahy Libor Bezděk.

I tento ročník má za cíl ukázat lidem, že věda je všude kolem nás, denně se jí dotýkáme a běžně výsledky vědy používáme, aniž bychom si toho byli vědomi. Ukázat, že věda je činnost nejen zajímavá, ale především užitečná. „Na VědaFest každoročně přicházejí tisíce návštěvníků. Nepochybuji, že se pro mnohé z nich stane inspirací, aby se vědě sami věnovali,“ dodává patron akce Václav Pačes.

To potvrzuje i rektor spolupořadatelského ČVUT v Praze Vojtěch Petráček: „Jsem přesvědčen, že za těch deset let svého trvání VědaFest už dokázal přivést leckteré zájemce do řad našich studentů. A věřím, že i letošní jedenáctý ročník bude opět hojně navštíven. Za ČVUT mohu slíbit zajímavý program na pódiu i u stánků jednotlivých fakult.“

Společnost PPG, výrobce nátěrových hmot (v České republice vyrábí Primalex) a hlavní partner festivalu, seznámí návštěvníky s tajemstvím vzniku a mícháním barev. Strabag zase ukáže zájemcům práci s virtuálním bagrem, uvidíte, jak ohebné tištěné senzory dokážou detekovat toxické plyny, nebo se naučíte, jak neplýtvat potravinami. Na VědaFestu se můžete stát badatelem, konstruktérem, pilotem, vojákem, kameramanem nebo lékařem a nahlédnout na chvíli do mnoha oborů.

„V PPG máme nadšené chemiky a techniky, které v mládí tyto obory zaujaly, inspirovaly je, aby pokračovali na technické průmyslové a vysoké školy a zajímali se o nové objevy a postupy celý život. Pevně věřím, že naše partnerství s VědaFestem podnítí zvědavost i těch nejmladších návštěvníků. říká Jan Šipan, obchodní ředitel PPG pro Česko, divize Architectural Coatings.

V průběhu celého dne si návštěvníci mohou užít i zajímavý program na festivalovém pódiu, třeba s FameLabem nebo psími hrdiny, ale i spoustu neobvyklé chemie a techniky.

Program VědaFestu je postupně doplňován na www.vedafest.cz

VědaFest je určen studentům a žákům středních a základních škol a zvídavé veřejnosti bez omezení věku.

Vstup na akci je ZDARMA