Datum zveřejnění: 
27. 10. 2022
November Talks, listopadové přednášky na Fakultě architektury ČVUT, ukáží nový pohled na budoucnost měst. Přednášková série s podtitulem FUTURE(S) Time for a Change – BUDOUCNOST(I): Čas na změnu nabídne čtveřici zahraničních osobností architektury, urbanismu a designu, které spojuje vizionářství a radikální přístup. November Talks se budou konat po čtyři listopadové pondělky, vždy od 18.00 hodin – 7. 11. (Winy Maas), 14. 11. (Alice Cabaret), 21. 11. (Karen Cook) a 28.11. (Carlo Ratti) – v posluchárně 155 Gočár / 105 Kotěra (Winy Maas), Fakulta architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6. Přednášky v anglickém jazyce jsou určeny široké veřejnosti, vstup je volný, bezbariérový.

Úvodní přednáška „The Future City: What’s next“ se bude věnovat městům budoucnosti. „Jsem přesvědčený, že myšlenky mohou hluboce ovlivnit náš svět. Velké sny, nehledě na to, jak nedosažitelné se mohou zdát, mohou mít větší dopad než malé, snadno dosažitelné cíle,“ říká vizionář Winy Maas, aktuálně hostující profesor na FA ČVUT.
Vystoupení Alice Cabaret se bude věnovat propojení urbanismu a dalších oborů, jako je neurověda nebo popkultura. Její přednáška „Future-proofing our cities“ nabídne nové úhly pohledu na rozvoj městského prostředí.
Může výšková budova pozitivně ovlivnit své okolí? Jak se má architekt orientovat ve složité lokalitě a vést zúčastněné strany s odlišnými názory, navíc v náročném kontextu klimatických změn a tlaku na náklady? Na to odpoví Karen Cook na příkladu svého projektu kancelářské budovy „Vertical Village – 22 Bishopsgate“ v Londýně.
Cyklus uzavře Carlo Ratti s tématem „Senseable Cities“. Internet vstupuje do fyzického prostoru, tradiční domény architektury a designu, a stává se „internetem věcí“. Otevírá tak cestu k proměně mobility, energetiky i průmyslu. Přednáška se bude zabývat těmito otázkami prostřednictvím projektu Senseable City Laboratory MIT.