Datum zveřejnění: 
11. 1. 2022
Film s názvem Trochu poučnej barák natočil tým magazínu EARCH.cz u příležitosti desátého výročí otevření Nové budovy ČVUT, které jsme si připomněli loni. Sídlí v ní Fakulta architektury ČVUT a Fakulta informačních technologií ČVUT. Prostřednictvím několika hlavních postav, které domem provázejí a sdělují své názory a zážitky, má divák příležitost se na tuto stavbu podívat s potřebným odstupem a nadhledem. Premiéra filmu se uskuteční v pondělí 17. ledna od 18 hodin v posluchárně 105 – Kotěra.

V roce 2004 proběhla velká architektonická soutěž, na kterou se soustředila pozornost celé republiky. Jejím úkolem bylo najít budoucí podobu nového sídla Fakulty architektury ČVUT v Praze. Do soutěže se přihlásila špička tuzemské architektonické scény, utkali se v ní mladí a progresivní tvůrci se zasloužilými osobnostmi. Přestože první cenu porota neudělila, realizace se nakonec dočkal návrh profesorky Aleny Šrámkové, který skončil na druhém místě.

Jak stavba podle návrhu Aleny Šrámkové obstála? Jak odpovídá současným požadavkům studentek a studentů a vyučujících? Co se osvědčilo a jaká jsou její slabá místa? Ve filmu se na tyto otázky snaží odpovědět nejen osobnosti soudobé architektury, jako je Ladislav Lábus, Zdeněk Zavřel, Miroslav Šik, Tomáš Hradečný nebo Vojtěch Sosna, ale také studentka a tehdejší náčelnice Spolku posluchačů architektury Anežka Emma Wald nebo technický pracovník Jiří Fuska. Díky archivním záběrům se ve filmu objeví také Alena Šrámková.

„Chtěli jsme si položit otázku, jaké je to prožívat budovu fakulty na vlastní kůži. Zajímalo nás, jak tu budovu vnímají s odstupem více jak 10 let její uživatelé různých generací i profesí. Zvolili jsme 6 hlavních postav, které jsou pro nás určitými archetypy postav, které budovu denně navštěvují. Postavy nás domem provázejí, takže i divák bude moct architekturu zažít a udělat si vlastní názor,“ přibližuje film režisér Jiří Kout.

Profesor Šik ve filmu vystupuje z pozice porotce architektonické soutěže na Novou budovu (který na vlastní žádost před koncem soutěže z této pozice odstoupil) a zároveň zde přináší světový kontext. Profesor Lábus byl rovněž jedním z porotců a zároveň je na fakultě děkanem. Vojtěch Sosna studoval a zažil nejen stavbu nové budovy, kterou sledoval ze sousedního věžáku dnešní Fakulty stavební ČVUT, ale také její slavnostní otevření. Na fakultě je dnes pedagogem a v jeho architektonické tvorbě lze vysledovat značný vliv profesorky Šrámkové. Profesor Zavřel byl v době stavby a otevření nové budovy děkanem fakulty. Docent Hradečný byl jedním z architektů ateliéru HŠH (Hájek, Šépka, Hradečný), kteří se v soutěži umístili na třetím místě.

Film vznikl ve spolupráci týmu online magazínu o architektuře EARCH.cz a Fakulty architektury ČVUT v Praze. Premiéra filmu proběhne 17. ledna 2022 od 18.00 hodin v posluchárně Kotěra (105). Po filmu bude následovat debata s tvůrci a komentovaná prohlídka budovy. Registrace na premiéru je nutná zde.

Informace k filmu Trochu poučnej barák:

Námět, režie: Jiří Kout
Scénář: Karolína Vránková, Matěj Beránek
Dramaturgyně: Bára Kopecká
Kamera: Roland Szabo, Tomáš Odložil
Střih: Jan Kolegar
Zvuk: Tomáš Bauer
Plakát: Radek Úlehla, Juraj Príkopa
Producent: Coatmen production – Karolína Vrtišková, Jiří Kout

Foto, zdroj: Radek Úlehla

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture