Datum zveřejnění: 
29. 11. 2021
Od 3. do 5. prosince 2021 se můžete zapojit do Projektového maratonu, který pořádá Centrum pro mezinárodní rozvojové projekty na ČVUT (ICWD). Jeho tématem bude rekonstrukce školy v Támákhání v Nepálu. Můžete přispět k dobré věci a dozvědět se mnoho nového o Nepálu i mezinárodních rozvojových projektech. Akce bude probíhat kombinovanou formou, kde se účastníci budou moci zapojit jak online, tak prezenčně.

Projektový maraton začne v pátek 3. prosince od 17.00 hodin v Kantor Coffee na Fakultě stavební ČVUT, kde zazní informace o již proběhlých projektech zástupců organizace Namasté Nepál a také plány do budoucna. „Přes víkend budeme společně hledat návrhy řešení a pracovat na návrhu projektu. Maratonu se může zúčastnit kdokoliv, kdo se chce zapojit nebo ho zajímá, jak se vytváří rozvojový projekt, tedy studenti, senioři, odborníci nebo i úplní laici,“ říká Ing. Jan Tilinger, Ph.D., z Centra pro mezinárodní rozvojové projekty na ČVUT.

Shree Tama Khani Primary School byla postavena v letech 2006 až 2007 jako malá venkovská škola pro první stupeň základní školy se třemi učebnami a sborovnou. Po několika letech k ní byly přistavěny toalety. V roce 2016 byla ze tří stran školy vybagrována prašná silnice, která zničila značnou část hřiště před školou a hlavně narušila statiku školy. V následujících letech přestala být školní budova využívána a chátrá. Místní komunita má zájem na její obnově.

Velikost školy (3 třídy a sborovna) může zůstat zachována, toalety jsou ve vyhovujícím stavu, proto je možné je používat i nadále. Základy školy jsou rovněž vyhovující, tudíž je lze využít a postavit školu na původním místě, čímž se ušetří náklady. Hlavním požadavkem je použití místních ekologických materiálů, např. dřevo, kámen, bambus a hutněná hlína.

Více informací o Projektovém maratonu najdete zde.

Plakát najdete zde.  

Přihlásit se můžete zde.

Foto, zdroj: Archiv Namasté Nepál

Kontaktní osoba: Jan Tilinger

Picture