Datum zveřejnění: 
29. 11. 2021
Kniha s názvem Plánování města autorů Michala Kohouta a Davida Tichého, pedagogů z Ústavu nauky o budovách Fakulty architektury ČVUT, s podtitulem Příručka mladého urbanisty je určena především studentům architektury pracujícím na urbanistických zadáních. Díky názornému zpracování a bohatému obrazovému materiálu ji však jako přehledný úvod do plánování měst ocení všichni, kteří hledají základní poučení v otázkách rozvoje území.

„Plánování města vyžaduje komplexní přístup založený na koordinaci jednotlivých složek návrhu. Pro studenty je důležité naučit se vyhledávat a moderovat potřeby města a jeho obyvatel, komunikovat s klientem, vědět, jak zohlednit současné znalosti tvorby prostředí, pochopení jeho struktury a charakteru i významu veřejného prostoru a jeho systémového členění,“ uvádí Michal Kohout.

Publikace představuje možnosti spolupráce akademického sektoru s municipalitami, pro které může být takový postup vítanou možností získat aktuální impulsy pro další rozvoj vlastního vystavěného prostředí. Studenti se setkávají s reálnou situací, o které mohou nejen hovořit s přímými aktéry procesu urbanistického rozvoje obcí, ale především mohou nepřímo svými návrhy ovlivňovat diskusi nad koncepcí budoucího směřování obcí v této oblasti.

Autoři v knize shrnují své 15leté zkušenosti z výuky ateliérové tvorby, poznatky z praxe architektonické kanceláře, zkušenosti ze spolupráce s městy, výzkumné činnosti v oblasti bydlení a udržitelného rozvoje i poradenské činnosti pro veřejnou správu, neziskový sektor a mezinárodní organizace. Nabízí univerzální a zároveň jedinečný pohled interpretující tuto mnohovrstevnatou problematiku.

Kniha bude pokřtěna 15. 12. během Vánoční literární kavárny na FA v 18 hodin, dovolí-li to aktuální protiepidemická opatření. Zájemci si ji poté budou moci koupit ve fakultním knihkupectví a prodejně IKAN partner v přízemí Nové budovy ČVUT v Praze, Thákurova 9, Praha 6.

O knize:

Plánování města / Příručka mladého urbanisty

Autoři: Michal Kohout, David Tichý

Spolupráce: Filip Tittl, Šárka Doležalová

Vydavatel: České vysoké učení technické v Praze v roce 2021

304 stran

ISBN: 978-80-01-06879-3

Foto, zdroj: Jiří Ryszawy, ČVUT v Praze 

Kontaktní osoba: Romana Vylitová 

Picture

Picture