Datum zveřejnění: 
20. 9. 2021
Studenti českých vysokých škol mají díky dohodě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN) větší šanci uspět ve výběrových řízeních do studentských programů této výzkumné organizace. Přihlášky je třeba podat do 11. října 2021 do 12.00 hod. a hlásit se mohou doktorandi, ale i studenti magisterského a bakalářského stupně.

„Například studenti Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) mají díky zaměření prakticky všech studijních programů velkou šanci se do CERNu dostat a rozšířit tak řady těch, kteří tuto výjimečnou zkušenost získali. Proto mohu prakticky všem jen doporučit, aby tuto příležitost využil,“ říká doc. Jaroslav Bielčík z katedry fyziky FJFI.

CERN má zájem především o studenty oborů, jako je aplikovaná fyzika, IT, strojírenství, elektronika, robotika, matematika apod. Nicméně příležitost mají i studenti takzvaně administrativních oborů. Délka trvání stáže je od 2 do 12 měsíců. Stáže jsou ze strany CERN honorovány ve výši od 3 300 CHF měsíčně.

Doktorský program CERN umožňuje studentům převážně technických oborů pracovat v CERN na své dizertační práci. O stáž se mohou ucházet studenti působící v oborech, jakými jsou např. aplikovaná fyzika, IT, strojírenství, elektronika, robotika, matematika apod. Délka trvání stáže je od 6 do 36 měsíců.

Technický program CERN je určen pro studenty bakalářského a magisterského stupně. O stáž se mohou ucházet studenti působící v oborech, jakými jsou např. aplikovaná fyzika, IT, strojírenství, elektronika, robotika, matematika apod. Délka trvání stáže je od 4 do 12 měsíců. Do programu je každoročně vybíráno na 120 studentů.

Administrativní program CERN se zaměřuje na studenty ekonomických a humanitních oborů, jakými jsou např. právo, finance, ekonomika, logistika, tlumočnictví, personalistika apod. Délka trvání stáže je od 2 do 12 měsíců.

Kontaktní osoba: Ondřej Novák

Foto, zdroj: CERN