Datum zveřejnění: 
16. 8. 2021
Ve středu 25. srpna zahájí konferenci o architektonickém vzdělávání vystoupení světoznámého architekta Stevena Holla. Konferenci Nové dimenze pořádá v Praze Evropská asociace pro architektonické vzdělávání (EAAE) a Fakulta architektury ČVUT. Přednáška Stevena Holla bude zdarma přístupná a vysílaná živě.

Architekta Stevena Holla vyhlásil v roce 2007 časopis Time Magazine za nejlepšího amerického architekta. Pro jeho tvorbu je typická práce se světlem, vzduchem a zelení. Během pandemie covidu-19 jsou tyto aspekty naléhavější než kdykoliv předtím. Ve své první přednášce pro pražské publikum představí Steven Holl nedávno dokončené projekty, ze kterých se může architektura v době (post)covidové poučit.

Steven Holl se narodil v roce 1947 v Bremertonu ve Washingtonu. Vystudoval na Washingtonské univerzitě a v roce 1977 založil v New Yorku firmu Steven Holl Architects. Dnes má jeho kancelář na svém kontě řadu mezinárodně uznávaných realizací, ať už se jedná o kulturní, občanské nebo rezidenční stavby. Vedle dalších cen získal Steven Holl v roce 2014 cenu Praemium Imperiale (Nobelova cena za umění), v roce 2012 zlatou medaili AIA a ocenění Daylight Award 2016 za práci s denním světlem v architektuře. Od roku 1981 působí na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

„Architektura pro mě začíná malováním a přemýšlením,“ říká Steven Holl. Akvarelové skici maluje ve všech fázích návrhu, od konceptu po konstrukční detaily. Ve skicácích v jednotné velikosti 5 × 7 palců jich má archivovaných desetitisíce. Inspiraci nachází ve filozofii a literatuře nebo v geometrických zákonitostech. Pracuje také s moderními technologiemi i principy udržitelnosti, jako je recyklace či využití geotermální energie.

Jednou z nejnovějších realizací Stevena Holla je rozšíření Muzea umění v Houstonu o budovu nadace Nancy a Rich Kinderových, která byla otevřena na podzim 2020. Holl stavbu komponuje do sousedství budov od Miese van der Rohe (1958/1974) a Rafaela Monea (2000) a doplňuje jejich průhlednost a masivnost o novou průsvitnou hmotu. Fasáda muzea jakoby zachycovala světlo, rozptylovala jej uvnitř a současně zářila navenek. Se světlem experimentuje Steven Holl již čtyři desetiletí a ne náhodou označil časopis Architectural Record novou budovu Muzea v Houstonu za vrcholné dílo architektovy tvorby.

V Čechách by se měla podle studie kanceláře Steven Holl Architects realizovat koncertní hala v Ostravě. Koncertní sál připomínající při pohledu z výšky pouzdro na housle nebo vesmírnou loď, se má stát novou ostravskou dominantou. Jeho dokončení se předpokládá okolo roku 2025.

Přednáška Stevena Holla se bude konat hybridní formou. Bude vysílaná online a součástí bude živě vysílaná diskuze s architektem. Odkazy na připojení budou k dispozici na webových stránkách konference a facebookové události. Přednáška začíná ve středu 25. srpna v 18.30 hodin.

Více o Steven Holl Architects na webových stránkách kanceláře.

Informace o konferenci EAAE na https://eaae2021.fa.cvut.cz/

Foto, zdroj: Iwan Baan 

Kontaktní osoba: Kateřina Rottová