Datum zveřejnění: 
22. 7. 2021
O víkendu 7. a 8. srpna 2021 můžete zdarma objevovat 80 běžně nepřístupných budov a architektonicky zajímavých prostorů v rámci sedmého ročníku akce Open House Praha 2021. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky budov jsou totiž určené pro širokou veřejnost, včetně rodin s dětmi i osoby se zrakovým a sluchovým postižením. Z ČVUT se do akce zapojí dejvické prostory Fakulty stavební (Thákurova 7, Praha 6) a Fakulty elektrotechnické (Technická 2, Praha 6).

Program na Fakultě stavební

V rámci prohlídek budou moci návštěvníci nahlédnout do velkoprostorové učebny Ateliéru D, která vznikla zastřešením západního atria budovy D a slouží jako výukový prostor programu Architektura a stavitelství. Díky variabilnímu pojetí lze interiér Ateliéru D rychle proměnit, jeho osobitým prvkem jsou hranolové buňky, zavěšené na konstrukci střechy, které slouží jako studijní nebo konzultační prostory. Tato rekonstrukce získala v roce 2009 první cenu v kategorii Interiér v soutěži Grand Prix architektů. Přístupné budou také nově zrekonstruované posluchárny či halová laboratoř Vodohospodářského experimentálního centra s gigantickými rozměry 90 x 12 metrů, kde vznikají modely plavebních kanálů, jezů a přehrad.

Program na Fakultě elektrotechnické

V hale laboratoře vysokých napětí návštěvníci uvidí obří kouli, cívky či trubice a zažijí bouřku. Jedná se o zkušební zdroje pro výrobu elektrických výbojů. Těšit se můžete na komentované prohlídky pro skupiny 25 osob, během nichž bude možné nahlédnout i do dalších vědeckých laboratoří. Fakulta bude pro návštěvníky otevřená pouze v sobotu 7. srpna. Před vchodem do fakulty si také lze prohlédnout výstavu, která připomíná milníky z její 70leté historie.

Více informací o festivalu Open House Praha 2021 najdete zde.

Picture

Picture

Picture