Datum zveřejnění: 
7. 6. 2021
Do 18. června je možné se hlásit do nového tříletého studijního programu Architektura, urbanismus a krajinářská architektura na Fakultě architektury ČVUT. Program je určen absolventům bakalářských studijních programů Architektura a urbanismus ze všech českých i zahraničních škol architektury a nabízí plnohodnotné magisterské vzdělání v oblasti architektury, urbanismu i krajinářské architektury. V akademickém roce 2021/2022 může fakulta přijmout 25 uchazečů.

Program vznikl propojením dvou stávajících dvouletých magisterských studijních programů – Architektura a urbanismus a Krajinářská architektura. Prodloužení studia o jeden rok umožnilo vytvořit studijní plán, který obsahuje všechny povinné předměty obou magisterských studijních programů a zároveň všechny povinné předměty bakalářského studijního programu Krajinářská architektura. Studijní plán je oproti dvouletým programům doplněn o redukovanou nabídku a povinnost absolvování volitelných předmětů.

Proč nový program? Trendem architektonických zadání dnešní doby, včetně krajinářských, totiž je prolínání disciplín a zvětšování měřítka. Práce architekta a urbanisty i krajinářského architekta často bývá na pomezí všech tří oborů. Jako příklad můžeme uvést diplomní projekt absolventky programu Architektura a urbanismus Kateřiny Průchové, která nedávno získala prestižní cenu v mezinárodní soutěži Young Talent Architecture Award 2020 za práci věnující se převážně krajinářskému tématu: Zlaté stoce, vodním kanálu na Třeboňsku. Preferovaným tématem architektonických soutěží je v poslední době důraz na revitalizaci krajiny a životní cyklus domů i měst. Dokládá to třeba výsledek letošního ročníku studentské architektonické soutěže Olověný Dušan, kde postoupily do finále hned dva ateliéry krajinářské architektury a mezi jednotlivci v kategorii Architektura vyhrál student krajinářské architektury Jan Trpkoš se svým projektem Troj.(o)ko.lí. Stará plaská cesta.

Co by měl vědět uchazeč o novém magisterském programu? „Měl by si uvědomit, že se jedná o náročné, ale zajímavé studium, při kterém bude muset obsáhnout znalosti různých oborů a měřítek. Existují však přesvědčení a motivovaní lidé, kteří se této náročnosti nezaleknou,“ říká proděkanka pro zahraniční vztahy doc. Irena Fialová.

Podrobnosti k podmínkám přijetí a průběhu přijímacího řízení najdete na webových stránkách www.fa.cvut.cz v sekci Uchazeči/Přijímací řízení.