Datum zveřejnění: 
1. 6. 2021
Jak rychle přicházíme s novými nápady a umíme je realizovat, je to, co nás dělá úspěšnými v dnešním světě digitálních technologií. Design Sprint je unikátní metoda, vyvinutá původně společností Google, díky které lze během 5 dnů přejít od nápadu, přes testování až k finálnímu návrhu produktu nebo služby. Tuto metodu se naučí středoškoláci na letní škole Design Sprint na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT).

Letní škola Design Sprint je určena studentům středních škol, kteří se zajímají o moderní digitální technologie, design a jejich využití. Kurz nabízí možnost připravit si vlastní projekt od nápadu až po realizaci prototypu, a to vše během pouhých 5 dnů. Odborníci z FIT ČVUT studentům ukáží, jak na ideaci, prototypování i testování za pomoci technologií, jako jsou virtuální a rozšířená realita nebo vizualizace. Účastníci si vše prakticky vyzkouší v týmovém projektu z oblasti městských digitálních technologií ve městě. Akce a proběhne 2. až 6. srpna 2021 v prostorách fakulty a na dalších zajímavých lokalitách Prahy.

„Metodu Design Sprint jsem si vyzkoušel během studia v zahraničí a přesvědčil jsem se, že opravdu urychluje rozhodnutí, zda je nápad realizovatelný, má potenciál a bude dobré v něm pokračovat,“ říká jeden z organizátorů kurzu Ondřej Brém, absolvent a vyučující na FIT ČVUT v Praze. „Naším cílem je účastníkům ukázat, že studium IT není jen sezení u počítače a datlování kódu, ale že je v tom i hodně kreativity, zkoumání světa kolem sebe a interakce s uživateli. Bez toho se svým nápadem ve světě neprorazí,“ vysvětluje. Akci připravuje společně s kolegy, kteří se na FIT ČVUT věnují počítačové grafice a uživatelskému rozhraní.

Zájemci o účast na letní škole Design Sprint mohou podávat přihlášky do 20. června na webových stránkách fakulty www.fit.cvut.cz/designsprint. Kapacita kurzu je 25 účastníků, kteří budou vybráni na základě krátkého motivačního medailonku. Podmínkou účasti však nejsou žádné vstupní znalosti v oblasti programování či designu.

Picture