Datum zveřejnění: 
2. 11. 2020
Akademie věd České republiky představuje již 20 let návštěvníkům Týdne vědy a techniky aktuální vědecké poznatky a výsledky bádání. Letošní ročník bude v týdnu od 2. do 8. listopadu kvůli epidemiologickým opatřením probíhat on-line formou. Z ČVUT se do programu zapojila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Fakulta informačních technologií, Masarykův ústav vyšších studií a Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky.

Program celé akce naleznete na www.tydenvedy.cz/program

PROGRAM ČVUT:

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská připravila exkurzi k zařízení zvanému GOLEM. Jde o unikátní vzdělávací zařízení pro zvládnutí termojaderné fúze. Na tuto exkurzi se můžete podívat v úterý 3. 11. od 14.00 hodin. Dalším bodem programu bude návštěva školního reaktoru VR-1, sloužícímu k výchově kvalifikovaných pracovníků pro jadernou energetiku, v úterý 3. 11. od 15.00 hodin. Na středu 4. 11. je pro vás od 16.00 hodin připravena přednáška nazvaná Kvarky, které tečou. Dozvíte se, co se děje při teplotách statisíckrát větších, než je teplota v samotné slunci a také jak ji dokážeme s pomocí dnešní technologie dosáhnout. Byť jen na zlomek vteřiny. Posledním programem pak bude přednáška o kvantových počítačích. Jak fungují a co dokážou? To se dozvíte ve čtvrtek 5. 11. od 18.00 hodin.

Fakulta informačních technologií připravila přednášku nazvanou Věnná města českých královen. Ve středu 4. 11. od 17.00 hodin zjistíte, jak se dají upravit 3D modely historických budov do virtuální a rozšířené reality.

Masarykův ústav vyšších studií připravil besedu s Danielem Stachem jako hostem a diskutovat budou o smyslu popularizace vědy v dnešní společnosti. Program ČVUT v rámci týdne vědy ukončí přednáška Jak analyzovat volby? Proč někdy prognózy vyjdou a jindy ne a jaké údaje k tomu vlastně využíváme? Dozvíte se v pátek 6. 11.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky pro vás připravil webinář zaměřený na aktuální témata plánování a řízení výroby Průmyslu 4.0. Sledovat jej můžete ve středu 4. 11. od 9.30 hodin.

Kontaktní osoba: Jan Škvařil