Datum zveřejnění: 
21. 10. 2020
Zájemci o účast v celorepublikové středoškolské soutěži, která se točí kolem energetických fenoménů budoucnosti, se mohou zaregistrovat už jen do konce října. Úspěch jim otevře cestu na vysokou školu bez přijímacích zkoušek.

Do 31. října 2020 se mohou středoškoláci hlásit do třetího ročníku soutěže Energetická olympiáda. Její školní kolo se uskuteční 6. listopadu a finále pak proběhne od 11. do 13. listopadu. Studenti z prvních třech týmů budou přijati ke studiu na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze bez přijímacích zkoušek. Vítězný tým navíc získá prémii 50 000 Kč. Vzhledem k epidemiologickým opatřením se v letošním roce uskuteční všechna kola soutěže on-line.

Elektromobilita, energetický trh a obchodování s elektřinou, akumulace, obnovitelné a další alternativní zdroje energie, Smart grids, energetický management, energetické úspory – to jsou témata, která rezonují společností, a díky Energetické olympiádě mají studenti příležitost jim hlouběji porozumět.

Energetickou olympiádu založila před třemi lety studentka Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Adéla Holasová. Soutěž pro středoškoláky navazuje na její dlouholetý projekt Energetická gramotnost, se kterým pravidelně navštěvuje žáky základních a středních škol a seznamuje je prostřednictvím interaktivní prezentace se základními tématy v oblasti energetiky.

Pro úspěch není klíčová znalost energetiky jako takové, nemusíte být ani experti na fyziku. „Úplně stačí umět vyhledávat a používat informace, zpracovat zadání a správně prezentovat výsledky,” sděluje svůj recept na výhru projektová manažerka soutěže Adéla Holasová. Jako nejúspěšnější se dlouhodobě ukazují týmy s multidisciplinárním přesahem, které jsou schopné pokrýt širší spektrum oborů. „Optimální může být například kombinace technicky zaměřeného studenta, ekologa a ekonoma,“ doplňuje Adéla Holasová.

V loňském roce se do Energetické olympiády zapojilo 1207 studentů, kteří v maximálně tříčlenných týmech řešili otázky z oblasti energetiky. Do pražského finále postoupilo 30 týmů. První tři místa obsadily týmy z Gymnázia Opatov, Gymnázia Arabská a Střední průmyslové školy Zlín. Pořadatelem Energetické olympiády je společnost Energetická gramotnost, ve spolupráci se společností ČEPS a s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze. Další informace o Energetické olympiádě naleznete prostřednictvím odkazu https://www.enol.cz/

Picture

Picture