Datum zveřejnění: 
15. 10. 2020
V pondělí 12. 10. 2020 byl rekordní počet nově hospitalizovaných, a to téměř 400. Od začátku září do dnešního dne kopíruje s naprostou přesností exponenciální růst. Exponenciálně roste i počet kritických případů a zároveň exponenciálně roste počet nakažených lékařů a sester. Toto vše znamená, že opatření zavedená v průběhu září nefungovala nebo spíše nebyla dodržována tak, aby fungovala.

Z toho důvodu jsme se spojili, abychom důrazně upozornili na nadcházející riziko. Několik našich nezávislých předpovědí a modelů ukazuje následující:

●  Téměř jistě se blíží přetížení zdravotního systému, u malých nemocnic v horizontu dní, u velkých v horizontu týdnů. Jako důsledek bude omezena i standardní zdravotní péče.

●  Pokud nedojde k dramatické změně chování, může mít dle našich odhadů epidemie 5.000 až 15.000 obětí do konce roku (nad rámec dlouhodobého průměru).

●  Je velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář, lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne.

Apelujeme tedy na obyvatele:

1) Zaveďte osobní lockdown. Mezi lidi vycházejte jen v nejnutnějších případech – například péče o blízké. Neshlukujte se. Minimalizujte fyzický kontakt se všemi lidmi mimo vaši domácnost.

2) Pokud musíte výjimečně mezi lidi, noste roušku přes nos a ústa ve všech vnitřních prostorách a venku v místech, kde nemůžete od všech ostatních lidí udržet vzdálenost dva metry. Virus se šíří hlavně v kapénkách a po jejich vysušení ve formě aerosolu (miniaturních částečkách poletujících volně vzduchem). Kontakt s nimi je třeba zastavit buď vzdáleností, nebo kusem látky.

3) Berte situaci skutečně vážně, nevěřte dezinformačním webům a konspiračním teoriím, které riziko zlehčují či popírají (přehled vyvrácených nepravd najdete na manipulatori.cz).

4) To, co uděláme či neuděláme teď, rozhoduje o tom, kolik lidí bude za měsíc vážně nemocných nebo bude umírat – nehrajte ruskou ruletu s osudem svých blízkých.

Víme z mnoha analýz a studií, že kombinace 1) a 2) je pro potlačení epidemie nejúčinnější.


Podepsáni:

●   doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc., rektor ČVUT, částicový fyzik.

●   MUDr. Petr Smejkal, infektolog a hlavní epidemiolog IKEM Praha.

●   doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum, biochemik.

●   doc. Jakub Steiner, Ph.D., ekonom v Centru pro teoretická studia UK a AV, na Cerge-Ei, a na Edinburské univerzitě.

●   Ing. Vladimír Ždímal, Dr., CSc., vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů AV ČR.

●   Ing. Petr Ludwig, datový vědec, specializace modelování a simulace komplexních systémů.

●   Ing. Dana Drábová, Ph.D., Dr. h. c. mult., jaderná inženýrka a místostarostka obce Pyšely.

Celé znění výzvy je ke stažení zde.

Bližší informace najdete také na webu: www.zachranmecesko.cz 

Společně #ZachraňmeČesko

O výzvě informovala tato média: cnn.iprima.cz, blesk.cz, seznamzpravy.cz, ceskaskola.cz, lidovky.cz, echo24.cz, byznysnoviny.cz, inspirante.cz, iHNed.cz, neovlivni.cz, czpravy.cz, aktualne.cz, proglas.cz, refresher.cz, tnbiz.cz, tn.cz, forbes.cz, otevrenenoviny.cz, denik.cz, extra.cz, narodninoviny.cz, strojirenstvi.cz, ceskatelevize.cz, hradecky.denik.cz.

Picture