Datum zveřejnění: 
22. 9. 2020
Od 25. září 2020 do 17. ledna 2021 se v Národopisném muzeu Národního muzea koná výstava nazvaná Kutilství: Od udělej si sám k DIY (Do It Yourself). Na ní se bude se svými inovacemi, které pomohly v boji s COVID-19, prezentovat také ČVUT.

Výstava, kterou Národní muzeum připravuje ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd České republiky, je věnována fenoménu kutilství od minulého století do současnosti. Představí jeho proměny od předmětů vyráběných v domácích dílnách za časů normalizace až po současnou tvorbu, která často využívá například 3D tiskárny.

ČVUT bude na výstavě prezentovat inovace, které vznikly během koronavirové pandemie. K vidění tak bude model filtru a štítu z PET lahve rektora ČVUT doc. Vojtěcha Petráčka, ochranná polomaska vyrobená metodou 3D tisku, filtrační membrány z nanovlákenných textilií, respirátor pro děti, plicní ventilátor CoroVent, celoobličejové masky, respirátor vyrobený metodou 3D tisku, prototyp redukce pro připojení HME filtru s celoobličejovou maskou Easybreath, filtrační materiál, který je možné sterilizovat elektrickým proudem, nebo ochranný štít vyrobený 3D tiskem z Fakulty dopravní ČVUT.

Podrobnosti o výstavě jsou k dispozici zde.

Kontakní osoba: Andrea Vondráková