Datum zveřejnění: 
13. 7. 2020
Centrum pro mezinárodní rozvojové projekty ČVUT pořádá první ročník letní školy s názvem Rozvojové září. Program volně navazuje na cyklus přednášek Rozvojové středy, který probíhá 3. rokem. Týdenní workshop ve dnech 7. až 11. září 2020 vůbec poprvé v ČR propojí technicky zaměřené obory s rozvojovými a humanitárními projekty. Přes 20 specialistů z různých odborných oblastí představí různá témata a seznámí posluchače se svými projekty i realizacemi. Cílem letní školy je i podpořit a iniciovat mezioborovou spolupráci.

Humanitární a rozvojové organizace často potřebují konzultace ze strany technicky vzdělaných odborníků, pokud mají jejich projekty fungovat dobře i po technické stránce. Již samotné zapojení technicky vzdělaných odborníků do zahraničních rozvojových projektů zvyšuje pravděpodobnost, že vzniklé stavby a infrastruktura, budou sloužit déle a lépe. Multioborová spolupráce technických a netechnických oborů vede k vytvoření kvalitnějšího zázemí pro fungování projektu, doplňují pořadatelé.

 

Pozvání na letní školu přijali také zahraniční hosté, profesor Maurits Ertsen (Nizozemí) z Technické univerzity v Delftu, specialita na téma vody v rozvojových projektech, a profesorka Marie Aquilino (USA), spoluautorka knihy Beyond Shelter: Architecture and Human Dignity. Mezi českými řečníky vystoupí např. profesor Petr Hájek ze Stavební fakulty ČVUT, Radek Thums, specialista na tropické choroby, parazity a jiná zdravotní rizika, architekt Petr Vacek, který vrtá studně v rámci projektu Praga-Haiti, architekt Martin Knap seznámí posluchače s pomocí ve vesnici Mulbekh v Malém Tibetu, Česká rozvojová agentura představí Zahraniční rozvojovou politiku ČR a Eva Machová seznámí účastníky s vlastnostmi bambusu jako materiálu. Program se celkově věnuje otázce, proč je důležité řešit technické aspekty rozvojových projektů. Na letní školu bude volně navazovat víkendový workshop Práce s bambusem.


 

Pro účast nejsou třeba předchozí hlubší technické znalosti. Zvaní jsou studenti technických i netechnických škol, pracovníci rozvojových projektů i veřejnost, kterou tematika zajímá.

 

ROZVOJOVÉ ZÁŘÍ NA ČVUT

7. - 11. 9. 2020

Místo konání: Praha – areál ČVUT v Dejvicích

Více na: http://icwd.cvut.cz/rozvojove-zari/

Kontaktní osoba: Jan Tilinger