Datum zveřejnění: 
5. 7. 2020
Největší událost světa částicové fyziky, konference ICHEP 2020 (International Conference on High Energy Physics), která se koná jednou za dva roky se letos poprvé měla na přelomu července a srpna uskutečnit v Praze. Přijet mělo na 1200 vědců včetně nositelů Nobelových cen zabývajících se částicovou fyzikou. Vzhledem k celosvětové epidemii letos konference proběhne v online podobě. Nicméně Praha o osobní přítomnost nejvýznamnějších vědců oboru nepřijde, protože organizační výbor pořadatelství hlavnímu městu České republiky přiřknul pro rok 2024!

„Na konci března nám bylo jasné, že největší konference světa částicové fyziky, jejíž pořadatelství je poctou celé České republice a našemu přínosu této vědecké oblasti, v Kongresovém centru nebude. Neznamená to ale, že by konference neproběhla – jen se z přednáškových sálů přenese do online prostředí,” říká prof. Zdeněk Doležal, zástupce ředitele Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK a předseda lokálního organizačního výboru ICHEP 2020. „A má to jeden mimořádně pozitivní dopad: Online konference je bez vložného, takže je mnohem dostupnější pro řadu návštěvníků. Paradoxně tak nyní máme šanci udělat největší oborovou konferenci ještě mnohem větší,“ dodává prof. Zdeněk Doležal.

„Už na začátku června jsme měli zhruba 1250 registrací a termín pro přihlášky na letošní online konferenci ICHEP2020 je do 15. července. Věřím, že tuto příležitost využijí nejen vědci, ale také studenti, pro které to je jedinečná možnost získat nejnovější informace z oboru částicové fyziky,“ vysvětluje doc. Jaroslav Bielčík z katedry fyziky FJFI a jeden ze členů organizačního výboru ICHEP 2020.

Organizační výbor navíc Praze přiřknul následující volný termín, takže částicoví fyzici o návštěvu města nepřijdou – jen dorazí až v roce 2024.

Na organizaci konference ICHEP 2020 se podílejí všechna přední česká pracoviště zabývající se částicovou fyzikou: Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI), Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy (MFF UK), Fyzikální ústav AV ČR (FZÚ), Ústav jaderné fyziky AV ČR (ÚJF), Univerzita Palackého v Olomouci, Technická univerzita v Liberci, Západočeská univerzita v Plzni, a navíc Mezinárodní unie čisté a aplikované fyziky (IUPAP).

Podrobnější informace najdete na webu konference ichep2020.org, můžete také sledovat její Twitter (@ICHEP2020) a stránku na Facebooku (ICHEP2020).