Datum zveřejnění: 
11. 6. 2019
Zažehnout fúzi v tokamaku Golem, ovládat štěpnou reakci v jaderném reaktoru Vrabec či navštívit přední česká vědecká pracoviště budou moci během Týdne vědy na Jaderce studentky a studenti středních škol. Program je ale mnohem širší a umožní účastníkům důkladně poznat Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze. Pro účastníky budou připravené přednášky, dílny a semináře ze všech různých oborů, se kterými se na fakultě mohou setkat: od jaderné fyziky, přes chemii a lasery až třeba po programování či matematickou analýzu. Letos se koná už 21. ročník této akce, který začne v neděli 16. června a je zakončen v pátek 21. června. Kromě FJFI a ČVUT akci podporuje také Jednota českých matematiků a fyziků.

Studentky a studenti středních škol si už při přihlašování vybírají téma miniprojektů a exkurze, které je nejvíc zajímají. Na projektech účastníci pracují během celého týdne, aby si připravili jejich prezentaci na závěrečné minikonferenci a také příspěvek do sborníku. Na organizaci a vedení programu se každoročně podílí několik desítek odborníků FJFI, ale i dalších fakult ČVUT a také jiných organizací. Účastníci si budou moci prohlédnout a seznámit se s unikátními vědeckými pracovišti fakulty, jako je fúzní reaktor – tokamak Golem – či štěpný jaderný reaktor Vrabec. Program se neomezuje na budovy FJFI, některé semináře či exkurze míří i jinam, například do Protonového centra, do Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu v Letňanech, Ústavu jaderné fyziky AVČR v Řeži u Prahy, na nejintenzivnější laser na světě ELI beamlines v Dolních Břežanech a na další místa.

Účastnický poplatek činí 500 Kč, celková cena včetně možného ubytování na koleji, obědů a snídaní pak nepřevýší 2500 Kč. Maximální počet účastníků je omezen kapacitou největší přednáškové auly, kam se vejde 180 lidí.

Více informací o programu a registraci lze najít na zde.

Kontaktní osoba: Jan Kadeřábek