Datum zveřejnění: 
13. 5. 2019
Ve dnech 29. až 31. května bude v Brně probíhat tradiční veletrh vojenské a bezpečnostní techniky IDET 2019. ČVUT v Praze bude prezentovat nejnovější výsledky vědecko-výzkumných projektů. Expozice ČVUT bude k vidění v hale P, na stánku číslo 86 . Své exponáty zde budou vystavovat Fakulta stavební, Fakulta elektrotechnická a Fakulta biomedicínského inženýrství a návštěvníci si budou moci prohlédnout balisticky odolné mobilní bariéry, drony, střelnici, kráčející roboty, nebo bezdrátový biotelemetrický systém FlexiGuard.

Výzkumný tým z Experimentálního centra Fakulty stavební ČVUT představí balisticky odolné mobilní bariéry, což je lehká ochranná konstrukce charakterizovaná rychlým nasazením a odolností vůči malým zadním nárazům, které nevyžadují žádné speciální zařízení pro manipulaci a mohou být přizpůsobeny mnoha různým podmínkám. Bariéry mohou být snadno sestavitelné do různých tvarů, aby splnily svou úlohu, jako jsou kontrolní stanoviště, opevněná místa, silniční bloky a pouliční bariéry ve městě.

Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v reakci na nedávné útoky na londýnská letiště urychlili vývoj autonomního létajícího robota s pokročilým detekčním systémem a vystřelovací sítí určeného pro bezpečný odchyt neautorizovaných dronů. Eagle.one, jehož palubní umělá inteligence vznikala v rámci spolupráce vědců ze skupiny Multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT a společnosti 601 s.r.o., je na vojenském a bezpečnostním veletrhu IDET nominován do soutěže o cenu Zlatý IDET.

Dalším exponátem bude FlexiGuard. Bezdrátový biotelemetrický systém FlexiGuard, který vznikl na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, je určen pro monitorování zdravotně fyziologických a environmentálních údajů u hasičů a dalších členů IZS, určený pro zvýšení bezpečnosti při zásahu a pro sledování a optimalizaci výcvikového procesu.

Souběžně s veletrhem IDET 2019 probíhá veletrh PYROS 2019, na kterém představí Fakulta stavební ČVUT, katedra železničních staveb, ve spolupráci s firmou STRIX Chomutov a.s. a firmou PrefaKompozity a.s. mobilní ochrannou bariéru. Mobilní ochranná bariéra BALBAR byla vyvinuta v rámci výzkumného projektu Ministerstva obchodu a průmyslu FV 10506. V rámci veletrhu proběhnou i dynamické ukázky aktivace bariéry BALBAR. Exponáty bariér a dynamické ukázky proběhnou v pavilonu F, na stánku číslo 019.

Kontaktní osoba: Ilona Prausová