Datum zveřejnění: 
25. 9. 2018
U příležitosti svátku Dne české státnosti 28. září volně zpřístupní Fakulta stavební ČVUT v lapidáriu Betlémské kaple unikátní výstavu historických modelů staveb doby Karla IV. Představují se zde i stavby, které nebyly nikdy dostavěny nebo byly již dávno zničeny. Pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky, které se budou konat v 10.30 hod., 12.30 hod. a ve 14.30 hodin. Vstup na výstavu bude 28. září zdarma.

Expozice  je výsledkem práce pedagogů a studentů oboru Architektura a stavitelství na katedře architektury Fakulty stavební ČVUT. Jako celek se zaměřuje na historické modely staveb období Karla IV. Modely vznikly v rámci volitelného předmětu Architektonické modely.

Návštěvníci na výstavě uvidí například model kostela Panny Marie Sněžné, jedná se o pokus o ideální vzhled chrámu, pokud by byl dostavěn. Dále zde jsou modely Staroměstské i Novoměstské radnice, oba v podobě k roku 1420. Naprosto unikátní pak je model Hrádku na Zderaze, který kompletně zmizel i s Břežskou skálou při Pražské asanaci na přelomu 19. a 20. století. Podobně je tu vystaven i model dnes již neexistující Kaple Božího těla na Dobytčím trhu, která byla zbořena na konci osmnáctého století.

Na výstavě v lapidáriu Betlémské kaple se představují jak fyzické modely vybraných unikátních staveb, které jsou vyrobeny z dřevité lepenky řezané na laserovém plotru a jsou v měřítku 1:100, tak je zde na panelech prezentována řada dalších staveb. Panely odkazují k stálé expozici MHMP v domě U Zlatého Prstenu - Praha Karla IV. - středověké město, na níž Fakulta stavební ČVUT také spolupracovala.

Kontaktní osoba: Lidmila Kábrtová