Datum zveřejnění: 
23. 5. 2018
Ve dnech 8. až 10. června se na pražském Rašínově nábřeží pojede 105. ročník tradičních veslařských závodů Primátorky. Jeho součástí je také závod Univerzitních osem. Za sedm let jeho konání v něm sportovci z ČVUT šestkrát získali zlatou medaili.

Vysoké školy se letos opět utkají o titul v souboji Univerzitních osem, který už posedmé otevře program veslařského závodu Primátorek. Na startu nebude chybět čtveřice pražských vysokých škol – Českého vysokého učení technického, České zemědělské univerzity, Vysoké školy ekonomické a Univerzity Karlovy. Zastoupeny budou také posádky zahraničních vysokých škol.

Veslařské závody zaštítěné primátorkou hlavního města Prahy se poprvé jely už v roce 1910 a s výjimkou let 1914 až 1918 se konají nepřetržitě. Jde tedy o jeden z nejstarších sportovních podniků nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

Lodě startují u Veslařského ostrova, cíl je mezi Železničním a Palackého mostem. Naprostým unikátem této trati je drobná zatáčka, kterou lodě musí projet okolo Vyšehradské skály vystupující do Vltavy. Kromě roku 2012, kdy vyhrála Česká zemědělská univerzita, získalo Primátorský pohár pokaždé ČVUT.

Kontaktní osoba: Richard Valoušek