Datum zveřejnění: 
4. 10. 2016
Od 3. do 7. října se bude ČVUT v Praze prezentovat na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Univerzitu bude zastupovat zejména Fakulta strojní, která představí to nejlepší ze svého oboru. Bude usilovat o to zaujmout tak nejen odbornou veřejnost, ale i ostatní účastníky veletrhu. Expozice ČVUT bude umístěna v Pavilonu Z na stánku 92 a otevřena ve dnech 3. až 6. října od 9.00 do 18.00 hodin a 7. října od 9.00 do 16.00 hodin.

Návštěvníci se mohou těšit na silniční jízdní kolo FESTKA, výjimečné svou nízkou hmotností, atraktivním designem a možností přizpůsobit konstrukci individuálním požadavkům zákazníka. Ve spolupráci s firmou Festka, Compotech Plus spol. s r. o. je prováděna experimentální analýza rámu jízdního kola, zaměřená na optimalizaci rámů z uhlíkových vláken, s využitím vysoko-modulových karbonových vláken.

Představíme také mikroelektrárnu WAVE, která je prototypem zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla pracující na principu organického Rankinova cyklu. Zařízení je navrženo pro spalování dřevních pelet, při výměně spalovací části lze však využít mnoho jiných paliv. Prototyp nejmenší elektrárny na biomasu na světě vznikl na Fakultě strojní a dále se rozvíjí ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT.

Dalším exponátem bude trup ultralehkého dvoumístného letounu UL-39 ALBI s netradičním pohonem, který je tvořen vysokootáčkovým motocyklovým motorem pohánějícím nízkotlaký ventilátor. Jde o první a zatím jediný letoun vyrobený v ČR z uhlíkových prepregů autoklávovou technologií. Letoun má nabídnout široké veřejnosti pocit z letu proudovým letounem, v budoucnu by mohl sloužit i pro základní výcvik vojenských pilotů proudových letadel.

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně patří mezi nejvýznamnější průmyslové veletrhy ve střední Evropě. Akci každoročně navštíví zhruba 80 000 návštěvníků.

Více informací na http://www.bvv.cz/msv/.

Kontaktní osoba: Ilona Prausová