Datum zveřejnění: 
19. 9. 2024
Fakulta dopravní ČVUT v Praze spolu se Střední průmyslovou školou dopravní v Motole a studentským klubem eFDrive připravila pro studenty prvních ročníků unikátní formu seznámení s prostředím fakulty – jízdu speciální tramvajovou linkou „Tour de FD“.

Ve středu 18. 9. 2024 proběhla již tradiční Tour de FD, akce pořádaná studentským klubem Fakulty dopravní eFDrive, prostřednictvím které starší spolužáci pomáhají zorientovat se nastupujícím studentům v prostředí naší fakulty.

Fakulta dopravní je jednou z mladších fakult ČVUT v Praze a je rozprostřena mezi tři klíčové budovy v Praze, tzv. Dopravkový triangl Konvikt – Horská – Florenc. Součástí zmiňované akce Tour de FD je právě putování po těchto třech budovách, seznámení budoucích studentů s tím, co která budova nabízí, jaká pracoviště kde jsou a jaká část výuky na nich probíhá.

Pro letošní rok se podařilo ve spolupráci s naší fakultní školou – Střední průmyslovou školou dopravní (SPŠD) zajistit unikátní formu dopravy mezi těmito pracovišti, a to formou speciální tramvajové linky určené pouze pro tuto akci. Speciálně vypravenou linku řídil osobně zástupce ředitele této školy pan Ing. Vladimír Pušman, Ph.D. a byla obsluhována vozem s unikátním polepem SPŠD. 

Akce se zúčastnilo přes 100 studentů, a to nejen z prvních ročníků naší fakulty, ale právě i studenti ze SPŠD.

Jde o další z řady společných projektů, kterými chtějí FD a SPŠD přilákat mladé lidi ke studiu technických oborů. Jak říká marketingová manažerka FD Petra Skolilová: „Hledáme nové cesty, jak zbavit mladé lidi obavy ze studia technických oborů. Ukázat jim, že technika je kreativní a perspektivní obor, bez kterého se nemůže žádná společnost rozvíjet. Speciálně dopravní obory jsou klíčové pro kvalitní život nás všech.“

Obě vzdělávací instituce zapojují do výuky nové trendy a nástroje a vše staví na úzkém propojení s praxí. Partnerstvím mezi střední a vysokou školou získávají obě instituce unikátní možnost zapojení pedagogů a využívání zázemí pro společné projekty, které pomohou zvýšit zájem o technické obory.

Petra Skolilová pokračuje: „Aktuálně nabízíme středním školám přednášky pro studenty 3. a 4. ročníků zaměřené na seznámení s technikou. Tyto přednášky nabízíme i ve formě volitelných předmětů, které bychom zajišťovali na partnerských středních školách. Připravujeme novou kampaň zaměřenou na uplatnitelnost našich absolventů, po kterých je velká poptávka. Dopravu u nás na fakultě vnímáme jako komplexní obor zahrnující širokou škálu podtémat s hlavním cílem: tvořit a rozvíjet udržitelný, efektivní a kvalitní dopravní systém. A právě tuto myšlenku se snažíme předávat mladým lidem, kteří se rozhodují o svém budoucím profesním směru. Spolupráce se SPŠD si velmi ceníme a pevně věříme, že se nám podaří zapojit i další střední odborné školy a gymnázia.“

Dlouhodobý pokles zájmu o technické obory na vysokých školách vychází z mnoha národních průzkumů i statistik MŠMT, nicméně je zcela evidentní, že žádná vyspělá společnost se bez technických inženýrů neobejde. Proto bude potřeba i podpora ze strany státu.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Petra Skolilová, Ph.D.
E-mail: 
skolipe1@fd.cvut.cz