Datum zveřejnění: 
4. 7. 2024
Už v pondělí 8. července vypukne další ročník Dětské univerzity ČVUT, na níž letos spolupracuje šest fakult ČVUT. Program, určený pro žáky a žákyně základních škol a nižších ročníků gymnázií, je i tentokrát bohatý. Děti čekají například hravé kurzy z oblastí robotiky, stavitelství, biomedicíny a elektroniky. Akce se letos formou příměstského tábora uskuteční již poosmé a počet účastníků a účastnic stále roste. Výuka, probíhající mezi 8. až 12. červencem, bude opět formou hry kombinující zábavné úkoly z techniky a sport.

Zatímco prvního ročníku se zúčastnila zhruba stovka dětí, letos jich podle hlavní organizátorky dr. Michaely Kostelecké bude už kolem čtyř set. Do programu rozděleného na sekce „Malý bakalář” (1. až 4. třída ZŠ) a „Malý inženýr” (5. až 8. třída ZŠ a odpovídající ročníky gymnázií) je opět uvede imatrikulace, po níž začne řada poutavých kurzů a cvičení.

Na Fakultě elektrotechnické se děti pustí do programování Lego robotů či miniaturních robotů, tzv. ozobotů, a seznámí se s průmyslovými roboty i drony vyvíjenými na fakultě. Vyzkouší si také roli malých optiků a optiček, vyrobí svítící hračku, oťukají si radioamatérství a dojde i na praktické info o bezpečnosti na internetu. Dozvědí se taktéž některé zajímavosti z biomedicínského výzkumu.

Do oblasti na pomezí techniky a medicíny děti uvedou i vyučující z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Ukážou jim například různé podoby fascinujícího světa pod mikroskopem a škálu činností, kterou obnáší práce biomedicínských inženýrů a inženýrek.

Roboprogram si pak pro malé studenty a studentky připravila Fakulta informačních technologií – konkrétně ukázky a úkoly související s humanoidními roboty. Na Fakultě stavební si děti postaví modely z polystyrenu po vzoru profesionálních stavařů a stavařek, pod odborným vedením provedou rozličné chemické pokusy a mozek procvičí u široké nabídky hlavolamů.

Zážitek z řízení auta či motorky pak malí účastníci a účastnice získají díky trenažérům v programu Fakulty dopravní ČVUT. Na tomto stanovišti se navíc projdou ve virtuální realitě a okouknou motorky, které vyvíjí studentský tým CTU Lions. Laboratoř zaměřenou na využití virtuální reality v praxi děti navštíví i na Fakultě strojní. A „strojárna” si pro ně připravila také rychlokurz odlévání vzorků či program s leteckou tématikou. 

Všechna stanoviště jsou dětmi oblíbená, protože každé dítě zajímá něco jiného. Ovšem nejvíce oblíbenými jsou humanoidní či průmyslové roboty,“ podotkla organizátorka Michaela Kostelecká s tím, že letošní novinkou je celá desítka nových stanovišť napříč fakultami. Upozornila také, že program Dětské univerzity už nyní přesahuje „hranice“ ČVUT. Spolupracuje na něm totiž i Policejní prezidium ČR a Kancelář policejního prezidenta, takže děti v kampusu v Dejvicích uvidí například ukázky policejní techniky. Součástí programu Dětské univerzity je také závěrečná promoce v Betlémské kapli.

Michaela Kostelecká dále zdůraznila, že pozitivní zpětná vazba je pro ni a její tým lidí, kteří mají náročný program na starost, zásadní. „Nadšení rodičů a dětí mi každým rokem dodává sílu dojít do cíle. Stačí, když jdete odpoledne za dítětem, kterého doprovází rodič či prarodič, a to dítě celou cestu až po vstup do metra nadšeně vypráví, co zažilo,“ popsala Kostelecká. „Spokojenost vnímám i tím, že do minuty od otevření přihlášení máme kapacitu plně vyčerpanou,“ uzavřela hlavní organizátorka. 

Fotogalerie z loňského ročníku zde https://media.cvut.cz/cs/foto/20230710-detska-univerzita-cvut 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Michaela Kostelecká
E-mail: 
michaela.kostelecka@cvut.cz