Datum zveřejnění: 
4. 6. 2024
Dvanáctý ročník VědaFestu, letos na téma „Věda vzdělává“, se uskuteční ve středu 19. června od 8.30 do 19.00 hodin. V jednodenní akci na „Kulaťáku“ se opět spojí nejen vědecké instituce napříč republikou a stejně jako v předešlých ročnících ukážou, že představení vědy má svůj nezastupitelný význam.

V předposledním týdnu školního roku vznikne v pražských Dejvicích již tradičně největší zábavná vědecká laboratoř pod širým nebem. Každoročně se přípravy programu účastní řada vysokých škol, akademických pracovišť, volnočasových institucí a firem.

VědaFest je přehlídkou všeho zajímavého, co věda do života přináší. Ukazuje, že věda je činnost nejen zajímavá, ale především užitečná a je všude kolem nás, aniž si to uvědomujeme. „Pro všechny zvídavé návštěvníky máme i letos připravena překvapení a nové zajímavosti. Ať vás zajímá jakýkoli vědní obor, na VědaFestu ho najdete. Těší nás, že se k VědaFestu každoročně připojuje mnoho významných firem,“ říká za organizátory Tamara Mašatová z DDM hl. m. Prahy.

Ve 112 stanech si můžete na vědu sáhnout a stát se badatelem, konstruktérem, pilotem, vojákem, kameramanem nebo lékařem, záchranářem, ekonomem, matematikem, ale třeba i zedníkem, nebo instalatérem a nahlédnout na chvíli do mnoha oborů. Uvidíte, jak detekovat toxické plyny i jak identifikovat osoby podle papilárních čar nebo jak se v průběhu staletí vyvíjel beton. Můžete se stát pilotem formule, ale i pilotem letadla. Vyzkoušíte si, jak se cítí kosmonaut nebo jak se cítí řidič, když se převrátí auto. Poznáte, které mikroorganizmy a paraziti s námi žijí, jak čelit podvodným experimentům na internetu, jak se tvoří muzejní sbírky nebo jak fungují staré parní stroje i jak vypadá radioaktivita. Naučíte se správně třídit odpad a odhalíte, jak se předpovídá počasí.

Virtuální realita i workshopy
Užijete si i virtuální realitu v mnoha oborech. S bibliobusem Městské knihovny můžete navštívit knihovnu v několika historických obdobích, s Akademií řemesel postavit zeď nebo opravit kapající kohoutek, auto i vymalovat místnost. S ČVUT se zase projdete nad mrakodrapy. „A věřte, že to nebude jediný opravdu zajímavý zážitek, který ve stáncích a expozicích našich fakult a součástí uvidíte. Jsem opravdu rád, že VědaFest přibližuje techniku a vědu širokým vrstvám a že u toho ČVUT již tradičně bude,“ zve návštěvníky rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Společnost PPG, výrobce nátěrových hmot a hlavní partner festivalu, který v České republice vyrábí Primalex a sdružuje oblíbené malířské značky, jako jsou Balakryl a Bondex, má pro návštěvníky připraven interaktivní workshop o záhadách vzniku a míchání barev.

„V PPG jsme se zavázali chránit a zkrášlovat svět. Letos proto vstupujeme do druhého roku partnerství s VědaFestem, abychom pomohli vzdělávat novou generaci lídrů ve vědeckých oborech. Pro PPG pracují nadšení chemici a technici, které tyto obory v mládí zaujaly, a pevně věřím, že na VědaFestu podnítíme zvědavost i těch nejmladších návštěvníků,“ dodává Jan Šipan, obchodní ředitel PPG pro Česko, divize Architectural Coatings.

Show a soutěž
Pestrý program na trávníku doplní i program na VědaFestovém pódiu. Kromě chemických show se můžete těšit i na stavební show a vyhlašování vítězů festivalové soutěže. Všichni návštěvníci mohou soutěžit o den v ZOO šitý na míru, předplatné časopisu ABC, chemický balíček VŠCHT a inženýrský balíček ČVUT.

Aktuální téma – umělá inteligence
Nebude chybět ani „horké“ současné téma, a to umělá inteligence. Pro školy VědaFest připravil interaktivní přednášky na téma „AI v kapse“. Celodenní program uzavře veřejná debata, „Co umělá inteligence je a není: mýty a fakta“. Debata je určena především rodičům dětí, které se již s umělou inteligencí seznámily. Rodiče se mohou ptát na vše, čeho se obávají, co je zajímá i čemu nerozumějí.

Program VědaFestu najdete na www.vedafest.cz

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Adriana Rajmová
E-mail: 
Adriana.Rajmova@cvut.cz