Datum zveřejnění: 
28. 11. 2023
Možnostmi studia nejmodernějších technologií v energetice, elektrotechnice, elektronice, ale i informatice, kybernetice a multimédiích provede středoškoláky a středoškolačky čtveřice tras během Dne otevřených dveří Fakulty elektrotechnické ČVUT. Akce se uskuteční v pátek 1. prosince 2023. Program bude jak v budově FEL v Dejvicích, tak na Karlově náměstí. Letošní novinkou budou i dvě nově zařazená stanoviště.

Na Den otevřených dveří je nutná registrace, počet míst je omezen. Program v obou budovách začne od 8:30.

Na FEL ČVUT je v bakalářském stupni na výběr sedm programů – Otevřená informatika, Kybernetika a robotika, Softwarové inženýrství a technologie, Elektrotechnika, energetika a management, Lékařská elektronika a bioinformatika, Elektronika a komunikace a Otevřené elektronické systémy. 

V Dejvicích na tzv. zelené trase návštěvníci a návštěvnice nahlédnou především do studia energetiky, elektrotechniky, elektroniky, bioinformatiky a ekonomiky. Letošní „novinkou“ bude exkurze do Laboratoře environmentální elektrotechniky a ekonomiky (LEEE). Vedoucí laboratoře dr. Jan Mikeš a vedoucí katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd prof. Jaroslav Knápek, pod kterou laboratoř spadá, popsali, že se LEEE zabývá měřením a modelováním bleskových výbojů, jejich detekcí v atmosféře, ochranami před nimi, ale třeba i aplikací elektrických výbojů v elektrotechnice a ekologii či environmentálními měřeními. Na tomto stanovišti se středoškoláci a středoškolačky také seznámí s možností studia ekonomické specializace na FEL. 

Když se technika pojí s uměním či medicínou

Na zelené trase pak lidé navštíví i nejtišší místo v Praze, bezodrazovou akustickou komoru využívanou k výuce i výzkumu, nebo dílnu studentského týmu eForce. Jeho členové a členky vyvinuli autonomní elektroformuli, s níž závodí na evropských tratích, a sami řídí celý projekt vývoje. V plánu je i návštěva efektní laboratoře vysokých napětí, Institutu intermédií, který propojuje technické a umělecké obory, i stanoviště zaměřeného na elektrické pohony a 3D tisk.

Žlutá dejvická trasa pak povede přes AV studio, kde experti z FEL zájemcům a zájemkyním přiblíží studium multimediálních technologií. Nahlédnou i do virtuální reality, laboratoří pro výzkum a aplikaci sítí nové generace a internetu věcí (IoT) i laboratoře, kde expertní tým z FEL představí vývoj a studium senzorů, aplikace mikrokontrolérů i robotů a technologií pro letecký průmysl. 

„Plánujeme ukázku zajímavých senzorových technologií a měřicích systémů vyvíjených v rámci průmyslové spolupráce i akademického výzkumu, včetně bakalářských a diplomových prací pokrývajících související témata. Přiblížíme i výuku v rámci předmětů Roboti nebo Senzory a měření i software používaný ve výuce, který vyvíjejí naši studenti,“ popsal dr. Vojtěch Petrucha z katedry měření FEL. V Laboratoři biomedicínských technologií pak dr. Radek Janča a jeho kolegové ukážou, jak může elektronika a informatika přispět k léčbě lidských chorob – pomocí vývoje pokročilých medicínských přístrojů, využití počítačových algoritmů i AI v lékařství.

Vzhůru za roboty i grafikou

Stanoviště na Karlově náměstí pak cílí především na student(k)y, kteří zvažují studium informatiky či kybernetiky. Na červené trase budou třeba ukázky bezpilotních dronů, na kterých pracuje skupina Multirobotické systémy, ale i výsledků výzkumu v oblasti autonomního řízení aut. Návštěvníci a návštěvnice se seznámí i s kráčejícími roboty, které vědci a vědkyně na FEL vyvíjejí. „Na našem stanovišti bude robopes' SPOT, který bude také sbírat předměty – což je schopnost, kterou mu naprogramoval jeden z našich studentů,” popsal dr. Martin Pecka z katedry kybernetiky

Nabitý a pestrý bude ale i program modré trasy. „V laboratoři virtuální reality VRlab ukážeme studentské práce s herní tématikou vzniklé v předmětech bakalářského a magisterského studia,“ podotkl k jednomu ze stanovišť dr. David Sedláček z katedry počítačové grafiky a interakce. „Primárně jde o nejlepší herní projekty interní soutěže herních týmů, na kterých ukazujeme široké portfolio herních žánrů, které studenti tvoří. Dále předvedeme vybrané VR únikové místnosti včetně projektu úniku z ISS vytvořené na zakázku. V neposlední řadě ukážeme aplikace rozšířené reality, HW vybavení laboratoře a představíme studentské herní studio oiSIDE,“ popsal vědec. 

Poprvé pak během Dne otevřených dveří představí svou práci tým doc. Giorgose Toliase, který působí ve výzkumné skupině vizuálního rozpoznávání. Doc. Tolias studuje například možnosti nejmodernějších postupů pro návrhy a učení univerzálních modelů k rozpoznávání, porovnávání a vyhledávání různých objektů. Toliasův výklad bude v angličtině.

Stanoviště Hexapod pak přiblíží plánování a pohybové vzory pro vícenohé kráčející platformy, a i tady dojde na „robopsa“ SPOTa v akci – tentokrát v roli průzkumníka a záchranáře. V plánu jsou i ukázky systému Monster Mash, který vyvinul vědecký tým z FEL ve spolupráci se společností Google. Monster Mash umožňuje i laikům vytvářet animovat 3D modely s využitím ručně kreslených skic.

Jak na Karlově náměstí, tak v Dejvicích budou mít účastníci a účastnice možnost promluvit si se studentkami a studenty FEL o všem, co se týká jednotlivých programů, bydlení na kolejích a dalších aspektů studentského života. 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Šárka Loukotová Novotná
E-mail: 
loukosar@fel.cvut.cz