Datum zveřejnění: 
25. 9. 2023
Na dalším ročníku oblíbené vědecko-popularizační akce Noc vědců představí ČVUT v Praze coby jeden ze spolupořadatelů opravdové taje vědy. Noci vědců se zúčastní sedm z osmi fakult univerzity, k tomu Ústřední knihovna ČVUT, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, třešničkou na dortu bude soutěžní kvíz o věcné ceny připravený Rektorátem ČVUT.

Picture

O hlavním mottu letošního ročníku – Tajemství – hovořil i prorektor ČVUT v Praze Radek Holý, který univerzitní nabídku představil minulý týden na tiskové konferenci: „Bez tajemství by věda nikdy nevznikla, a čím více se naše poznatky prohlubují, tím více tajemství opět objevujeme. Je to nikdy nekončící dobrodružství vědy.  Cílem akcí jako Noc vědců je dostávat nové poznatky do společnosti, ukazovat to, co v naší technické výzkumné sféře zkoumáme, a samozřejmě i získávat nové studenty ČVUT. Věřím, že tím vším přispějeme k tomu, aby se ČR stále posouvala na úroveň průmyslově vyspělejší země.“

A co tedy jednotlivá stanoviště ČVUT předvedou? Nejkomplexnější nabídku uvidí návštěvníci Kampusu Dejvice, kde se nachází hned několik zastavení:

Fakulta stavební ukáže, co to je cirkulární stavebnictví, jaké jsou nejnovější trendy udržitelnosti a možnosti recyklace demoličního odpadu či jak snížit dopad stavebnictví na životní prostředí. Bude možné si zkusit poznávačku méně tradičních stavebních materiálů vyrobených z recyklátu nebo na bázi dřeva, nebo se seznámit s tím, co se skrývá pod povrchem zdí a za nimi.

V budově Fakulty strojní si můžete například vyzkoušet C-DURO BIKE s trenažérem, který nadchne hlavně cyklisty. Dále bude k vidění Formule s hybridním pohonem postavená studenty, jejichž tým dlouhodobě obsazuje přední místa v mezinárodních soutěžích.  V nabídce nechybějí aerodynamický tunel, modelová chladicí věž, akustická laboratoř a mnohé další.

Na Fakultě elektrotechnické potkáte třeba smečku šikovných robotů, které mohou zachraňovat lidské životy. Čeká zde i další formule, tentokrát elektro, již postavil studentský tým eForce; vyzkoušíte i zdejší závodní simulátor? V laboratoři vysokých napětí zažijete efektní bouřku, ve virtuální realitě procházku historickou Prahou. Pobaví i originální „Tesla“ koncert před fakultou.

I Fakulta informačních technologií nabídne mnohé: v Síťové a multimediální laboratoři návštěvníci vyrazí do virtuálního světa, v Laboratoři inteligentních vestavných systémů si vyzkouší, jak si u robotů objednat kávu. V Laboratoři grafiky a herního designu si lze zahrát počítačové hry vyvinuté studenty. Doplňkem bude přednáška „Jak přiblížit historii prostřednictvím VR“.

V budově na Jugoslávských partyzánů 3 pak budou hned tři zastávky. Fakulta biomedicínského inženýrství přijede ze svého sídla v Kladně představit transportní ultrazvuk pro využití v urgentní medicíně a simulátor vitálních funkcí, ukáže plně vybavenou fakultní sanitku. Návštěvníci si vyzkoušejí oblek, který simuluje stáří, a brýle, které simulují optické vady. Budou se moci pokusit obelhat detektor lži či zjistit, jak lze rozpoznat emoce pomocí umělé inteligence.

Na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky se vám otevře robotická továrna, dozvíte se, kolik práce stojí za tiskem sondy, která do vesmíru dopravila tisíc LEGO panáčků, robot NAO namíchá nealko drink, objevíte novinky chytrých golfových vozíků či taje automatického pečení. Děti se budou moci zabavit v kreslícím koutku, dospělí v relax zóně.

A nebude chybět ani možnost prokázat základní znalosti o ČVUT v krátkém kvízu a vyhrát věcné ceny – to návštěvníkům umožní Rektorát ČVUT v Infocentru.

V Břehové ulici na Starém Městě pak Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská předvede, Jak světlo mění látku a naopak, nebo K čemu všemu může být dobrý jaderný reaktor. U tématu (H)různé tváře radiace se dozvíte, jestli se máte bát neviditelného záření, nebo ne. Připraveny jsou i dva workshopy: Tajemný mikrosvět, který přiblíží svět elementárních částic, a Tajemné záření.

Na Novém Městě v Horské ulici uvítá návštěvníky Fakulta dopravní a také její pobočka Ústřední knihovny ČVUT. Prohlédnou si nadupané motocykly fakultního závodního teamu CTU Lions. Tradičním lákadlem je Dopravní sál, kde vyzkouší taje řízení železniční dopravy. Připraven bude simulátor s ovládacími prvky Boeingu 737 s virtuální realitou, simulátor Airbusu 320 a další. Chybět nebude ani kreativní dopravní dílnička.

V knihovně uvidí zájemci, co všechno se může skrývat v potemnělém skladu knih. Mohou si vytvořit truhličku, napsat vzkaz neviditelným inkoustem či vyzkoušet kvíz z historie písma. Připravena je i cesta za zvuky knihovny.

Posledním pražským stanovištěm je opět Nové Město a Karlovo náměstí, kde se v budově Fakulty strojní můžete zúčastnit pokusu, co dokáže kosmické prostředí s maršmelounem. Vyzkoušíte si, jaké je to sedět v opravdovém letounu, uvidíte model první české sondy k Měsíci, nečekaným zážitkem bude i prohlídka různých materiálů pod mikroskopem.

V Děčíně se pak mohou ti, kdo se vydají na Noc vědců, těšit na expozice Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské a Fakulty dopravní. Jaderka zavítá možná trochu nečekaně i do světa emocí, kdy se optá, zda „Jsou vaše emoce tajemstvím?“, a nabídne virtuální realitu „Mluv a nikdo nevybouchne!“. Na podobné vlně pojede i Dopravka s tématem „Co se skrývá v hlavě řidiče“, ale ukáže také např. tajemství zámecké sýpky.

NOC VĚDCŮ na ČVUT v Praze i v Děčíně, 6. října od 17:00

Kompletní program, který pamatuje na dospělé návštěvníky i děti, najdete na: https://www.nocvedcu.cz/organizace/ceske-vysoke-uceni-technicke-v-praze