Datum zveřejnění: 
21. 9. 2023
Od pondělí 25. září začne kurz „Transfer zkušeností z plánování a obnovy měst do Moldavska“, který realizuje Masarykův ústav vyšších studií ČVUT v Praze na partnerské moldavské Státní univerzitě Alecu Russo v Bălți.

V těchto dnech vrcholí na Masarykově ústavu vyšších studií ČVUT v Praze přípravy na plánovaný výjezd do Moldavska, kde bude v rámci České zahraniční pomoci organizované Ministerstvem zahraničí ČR a Českou rozvojovou agenturou realizován kurz s názvem „Transfer zkušeností z plánování a obnovy měst do Moldavska“. Smyslem a cílem projektu je transfer pozitivních zkušeností v oblasti plánování a rozvoje do území Moldavska sužovaného problémy postkomunistické ekonomiky a silným vlivem Ruska. V rámci projektu budou prezentovány soudobé postupy a procesy v regionálním rozvoji, strategickém a územním plánování rozvoje a obnovy regionů po negativním působení předchozích režimů.

V úvodu projektu vyjede nejprve skupina českých expertů z Masarykova ústavu vyšších studií realizovat týdenní výukový kurz do moldavského Bălți, kde budou prezentovat postupy a zkušenosti z plánování rozvoje a obnovy zaostalých oblastí.

Projekt probíhá ve spolupráci se Státní univerzitou Alecu Rossu ve městě Bălti, která je regionálním vzdělávacím střediskem pro severní část Moldavska. Ve spolupráci s uvedenou univerzitou v Bălti bude pro studenty, zájemce z řad místní správy, pedagogy a doktorandy realizován týdenní kurz obnovy území regionu, který umožní spolupracovat s veřejností, rozvinout skryté zdroje regionů, a také obnovit hospodářskou činnost v krajině.

Po první výukové části v Moldavsku bude na základě více kritérií vybrána skupina, která navštíví Českou republiku a bude získávat zkušenosti ze zde již realizovaných rozvojových projektů.

Představitelé MÚVSu doufají, že kurzy splní svůj účel a pozvednou jak region, tak celé Moldavsko. Projekt je financován v rámci České rozvojové pomoci Českou rozvojovou agenturou a Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
MICHAEL PONDĚLÍČEK
E-mail: 
MICHAEL.PONDELICEK@CVUT.CZ