Datum zveřejnění: 
25. 4. 2023
Historické oděvy z různých období představí výstava Od pravěku ke fraku, která dnes začala v Muzeu města Prahy – konkrétně v Domě U Zlatého prstenu. Součástí expozice je i tzv. magické zrcadlo, díky kterému si návštěvníci a návštěvnice některé kousky i virtuálně vyzkouší. Technologii, která využívá tvorby 3D modelu člověka, pro výstavu vyvinul tým z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické ČVUT vedený dr. Davidem Sedláčkem. V současnosti je na výběr pět různých oděvů, podle dr. Sedláčka se však nabídka virtuálního oblečení během výstavy ještě rozroste.

„Náš projekt spadá do oblasti rozšířené reality. Vy se vidíte v televizi a my tam digitálně přidáváme historické oblečení,“ uvedl dr. Sedláček. Jedním ze specifik zrcadla z FEL je podle vědce to, že se předlohou staly existující kusy historického oblečení nafocené pomocí fotogrammetrie. Tým pak využil možnosti částečné 3D rekonstrukce osoby, která si oděv zkouší. „3D rekonstrukce oblečení se pro magická zrcadla běžně nevyužívá. Normálně se používají modely vygenerované z programu pro návrh oblečení a výsledná geometrie oděvu je jednodušší. My aplikujeme složitou geometrii,“ vysvětlil vědec.

Popsal, že jejich technologie tedy nepracuje jen s videozáznamem osoby, ale s „mračnem bodů“ daného člověka. „Můžeme tak lépe oddělit pozadí a popředí, ačkoliv tam nemáme klasické zelené plátno, které se běžně využívá pro tyto techniky. Anebo můžeme schovat některé části těla. Takže části, kde má osoba nosit historický oděv, vůbec nezobrazujeme. Ta data tam vůbec nevytvoříme,“ zdůraznil dr. Sedláček. Cílem je získat co nejlepší výsledek jak v zobrazení oděvu, tak v tom, jak člověku „padne“.

V nynější virtuální nabídce je podle vědce pět variant oblečení plus doplňky. „Jsou tam třeba dámské šaty z období kolem roku 1900, kabát ze 40. let 19. století, k tomu patří čapka. V nabídce bude i oděv Keltky – lněná tunika,“ dodal dr. Sedláček.

Myšlenkou digitální rekonstrukce oblečení se podle vědce začal tým zabývat zhruba před čtyřmi lety. „Spolupracovali jsme na tom se sdružením CESNET a Muzeem města Prahy. Při přípravě grantového projektu jsme se pak dohodli s firmou PhotoRobot na vývoji speciálního robota pro snímání oblečení. CESNET se soustředil na zpracování dat, která ‚tečou‘ z robota, z čehož vzniká 3D model. A my potom vytváříme vizualizaci pomocí magického zrcadla,“ uvedl vědec.

Dr. Sedláček sdělil, že CESNET pro výstavu připravil ještě jiný typ vizualizace pomocí kiosku, která ukáže oblečení rozanimované na postavě pomocí fyzikální simulace. „Lidé si zároveň mohou vyzkoušet oblečení v našem magickém zrcadle a porovnat, jaká metoda prezentace se jim nejvíce líbí – zda ty naše virtuálně interaktivní, nebo tradiční výstava ve vitrínách,“ konstatoval vědec.

Na projektu magického zrcadla s dr. Sedláčkem spolupracovali také prof. Jiří Žára, dr. Ivo Malý, oba z katedry počítačové grafiky a interakce, studentka Margarita Ryabova a studenti Jiří Jordán a Martin Pišna. Výstava vznikla v rámci projektu Virtuální šatník podpořeného z programu ÉTA Technologické agentury ČR. 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Šárka Loukotová Novotná
E-mail: 
loukosar@fel.cvut.cz