Datum zveřejnění: 
9. 2. 2023
Několik novinek přinese letošní den otevřených dveří Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Akce se uskuteční 17. února ve fakultních budovách na Karlově náměstí a v Dejvicích.

A právě v Dejvicích poprvé nebude jedno velké putování sedmičkou bakalářských studijních programů, ale dvě kratší trasy, každá pro menší okruh programů, a také širší tematický program. Na DOD je nutná registrace přes web, počet míst je omezený. V bakalářském stupni studia je na FEL ČVUT možné studovat programy Elektrotechnika, energetika a management, Elektronika a komunikace, Otevřená informatika, Kybernetika a robotika, Otevřené elektronické systémy, Softwarové inženýrství a technologie a Lékařská elektronika a bioinformatika.

Picture

„Máme připravené čtyři tematické trasy, celkem 20 špičkově vybavených laboratoří a učeben a speciální Q&A stanoviště, které slouží k zodpovězení všemožných otázek. Na FEL tak studenti a studentky mohou strávit dvě hodinky i celý den a doufám, že se jim u nás bude líbit,“ uvedl za organizační tým Aleš Górecki z oddělení vnějších vztahů FEL ČVUT. Letošní změny jsou podle něj reakcí na zpětnou vazbu návštěvníků a návštěvnic minulých DOD. „Někdo už je ohledně studia na FEL rozhodnutý a jde na DOD proto, aby si své rozhodnutí potvrdil. Jiní jsou nerozhodní a teprve zjišťují, jaké možnosti studia by u nás měli. Chceme proto zájemcům a zájemkyním o studium umožnit, aby si DOD přizpůsobili podle svých zájmů a časových možností,“ dodal Górecki.

Mix techniky a umění i návštěva nejtiššího místa v Praze

Na žluté dejvické trase studenti a studentky nahlédnou například do výzkumu elektroniky a senzorů, navštíví také audiovizuální studio či Institut intermédií, kde se prolínají světy techniky a umění. Ředitel institutu Roman Berka uvedl, že lidé si na DOD prohlédnou prostor vybavený třeba scénickým světelným parkem, zvukovým systémem, taneční podlahou nebo multiprojekčním systémem pro virtuální realitu.

Na této trase bude i laboratoř pro výzkum sítí nové generace. „Mobilní sítě 5G už řada z nás používá, ale 6G? O nich se více dozvíte v naší laboratoři, kde si studenti v rámci výuky mohou nastavovat a používat vlastní mobilní síť. A také si ukážeme, jak se během studia i díky virtuálnímu prostředí přístupném on-line můžete stát specialisty na komunikační sítě a kybernetickou bezpečnost,“ popsal stanoviště Jiří Vodrážka, vedoucí katedry telekomunikační techniky FEL ČVUT.

Mezi lákadla zelené trasy patří třeba bezodrazová akustická komora, která je nejtišším místem v Praze, a efektní laboratoř vysokých napětí. Na zelené ale budou i prezentace studentského týmu eForce, který loni zažil úspěšnou závodní sezonu se svou elektrickou i autonomní formulí, a laboratoř biomedicínských technologií. Dejvickou část DOD pak letos nově obohatí témata 3D tisku, ekonomiky, managementu a výše zmíněné kyberbezpečnosti.

Ve výuce mají místo roboti i počítačové hry

Nabitý program chystá také organizační tým na Karlově náměstí, kde jsou dvě trasy už tradicí. „Na červené trase návštěvníci potkají kráčející, jezdící i létající roboty, nahlédnou do laboratoří automatického řízení a dozvědí se, jak jednoduché anebo složité je navrhnout řídící systém třeba pro helikoptéru nebo segway,“ popsal Krištof Pučejdl, který působí na katedře řídicí techniky FEL ČVUT. Pučejdl podotkl, že se návštěvníci a návštěvnice DOD potkají i s experty na automobily blízké i daleké budoucnosti a s týmem studentů, jejichž autonomní roboti a drony vyhrávají prestižní světové soutěže. „Při tom všem budou mít prostor klást dotazy svým budoucím kolegům a vyučujícím,“ dodal Pučejdl.

Karolína Poliaková z katedry počítačů pak zájemce a zájemkyně o studium zve do laboratoří na modré trase, kde se vedle robotů a umělé inteligence potkají i s tématem počítačových her. „Tyto pokročilé technologie využíváme jak ve výuce, tak ve výzkumu. Do projektů našich vědců a vědkyň se navíc mohou studující zapojit už během bakalářského studia, což je pro ně obrovská zkušenost a profesní výhoda,“ zdůraznila Poliaková.

Prezenční den otevřených dveří se na Fakultě elektrotechnické ČVUT koná dvakrát do roka, v prosinci a v únoru, a pokaždé ho navštíví stovky lidí. Potřetí se letos v lednu konal také on-line den otevřených dveří, při kterém mohli středoškoláci a středoškolačky nahlédnout do studia na fakultě ze svých domovů.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Šárka Loukotová Novotná
E-mail: 
loukosar@fel.cvut.cz