Datum zveřejnění: 
15. 12. 2022
Působivé momenty a atmosféru robotické zoo, která byla v říjnu součástí pražského festivalu digitální a kreativní kultury Signal, připomíná letošní vánoční video Fakulty elektrotechnické ČVUT. Rozvíjí tak dále tradici svátečních videí, která začala před osmi lety a snaží se představovat to nejlepší, co během roku v oblasti elektrotechniky a informatiky na FEL ČVUT vzniklo.

Vědci a vědkyně z FEL před několika týdny sblížili světy lidí a robotů. Návštěvníci instalace Forum Robotum před budovou FEL na Karlově náměstí tak mohli díky vizualizaci dat na plátně sledovat, jak roboti vidí svět. A pomocí elektromagnetických snímačů si dokonce mohli poslechnout jinak neslyšitelné vlnění z nitra robotů.  Na akci během čtyř dnů, od 13. do 16. října 2022, dorazilo 24 000 lidí! Sváteční video připravil Jindřich Soukal ze společnosti But We Do It. 

Hvězdami říjnové instalace i svátečního videa, které získalo zvonkový soundtrack, se staly čtyři typy výzkumných robotů – například záchranářský robot, robotický pavouk či robotický pes SPOT. Tito roboti lidem na Karlově náměstí ukázali, co umí, a ještě něco navíc. Experti a expertky z FEL je totiž vybavili tzv. krovkami, LEDkovými exoskeletony, které reagovaly na pohyb lidí změnou barev. Zároveň svou podobou odkazovaly do zvířecí říše, třeba ke krovkám hmyzu, pavím ocasům či motýlím křídlům.

Příprava show, která se soumrakem získala takřka magickou atmosféru, zabrala vědeckému týmu zhruba půl roku. Pro instalaci, včetně dálkového ovládání robotů, využili elektromagnetické snímače, mikrokontroléry, bezdrátové moduly a techniku pro řízení světel a lidary, což jsou prostorové měřiče vzdálenosti. Vědecký tým také využíval analýzu dat pro zajištění interakce mezi roboty a lidmi.

„Na akci spolupracovali experti a expertky z katedry řídící techniky, katedry kybernetiky, katedry počítačů a katedry počítačové grafiky a interakce FEL ČVUT, společně s designérem Petrem Vackem, který navrhl koncept instalace. Kurátorem instalace se stal Jiří Zemánek, který pracuje na katedře řídící techniky FEL,“ uvedl Radovan Suk z oddělení vnějších vztahů FEL ČVUT.

Vědci a vědkyně dříve ozdobili mazačku i naprogramovali betlém

Nynější vánoční video pokračuje v tradici, během níž vědci a vědkyně z FEL před osmi lety umístili na pražskou mazací tramvaj vánoční stromek, který lidé mohli rozsvěcovat přes aplikaci na dálku. V roce 2018 výše zmíněný Jiří Zemánek s kolegy dekorovali pomocí robota EggBot vánoční ozdoby matematicky navrženými vzory, které se po roztočení ozdob začaly animovat díky stroboskopickému efektu. V loňském videu FEL ČVUT pak vědci a vědkyně z FEL u stromku v budově na Karlově náměstí naprogramovali a rozpohybovali robotický betlém. Ten představil to nejlepší, co Fakulta elektrotechnická nabízí v oblasti robotiky.

Vánoční videa FEL ČVUT jsou dostupná prostřednictvím odkazu zde.

Picture

Picture

Picture

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Šárka Loukotová Novotná
E-mail: 
loukosar@fel.cvut.cz