Datum zveřejnění: 
3. 10. 2022
Odbornou i zájmovou veřejnost seznamuje Fakulta strojní na MSV pravidelně s výsledky vývoje konkrétních produktů, se systémovými technologickými novinkami a příklady spolupráce se zahraničními výzkumnými institucemi. Letos bude v Brně prezentovat také ukázky vlastního vývoje Hi-tech produktů, ale navíc dá velký prostor i projektům studentských týmů. Nebude chybět ani pozvání na kávu od robota a interaktivní exponáty, které návštěvníkům umožní například nahlédnout do nitra jaderné elektrárny nebo si zkusit virtuální svařování. Expozici Fakulty strojní ČVUT najdete v pavilonu A1 pod číslem 22.

CTU CarTech – první hybridní formule

Studentský tým Formula Student při Fakultě strojní ČVUT v Praze staví od roku 2007 podle mezinárodních pravidel každým rokem vylepšený soutěžní vůz. Při konstrukci používají nejmodernější technologie. Jednotlivé podskupiny třicetičlenného týmu se věnují návrhu aerodynamiky, chassis, odpružení, elektroniky a powertrainu, a tak si každý student v praxi vyzkouší znalosti i technické dovednosti. Na mezinárodních závodech vůz hodnotí přísná komise.  Formule CTU CarTech pravidelně obsazuje přední místa. V posledních letech má na svém kontě dokonce 2 celková vítězství. FS.14 se stala vůbec první hybridní studentskou formulí s hybridním pohonem na světě. Kromě spalovacího motoru o výkonu 62 kW formuli pohání dva elektromotory na přední nápravě o celkovém maximálním výkonu 9 kW.

Robot vám uvaří kávu

Při návštěvě expozice Fakulty strojní ČVUT si můžete dopřát i kávu, připravenou prvním kolaboratorním robotem na světě, robotem YuMi. Na improvizovaném kavárenském pracovišti robot zapojuje do přípravy nápoje také člověka. Host si vybere druh kávy a kapsli položí na určený bod. Pak poklepe robota na jedno z ramen a YuMi spustí přípravu kávy a pak podá naplněný šálek.

Robot zvládne velice rychle obsluhovat současně dva kávovary najednou, a díky tomu obsloužit více zákazníků. Kompletní návrh a realizace pracoviště včetně všech přípravků a paralelních prstů pro nástroj robota byly vytvořeny studenty Ústavu technologie obrábění, projektování a metrologie Fakulty strojní ČVUT.

Virtuální jaderná elektrárna CENELÍN

Návštěvníci expozice budou moci vstoupit do virtuálního modelu jaderné elektrárny CENELÍN pomocí VR brýlí. Jedná se o dlouhodobý projekt, jehož primárním cílem je vytvoření databáze podrobných digitálních 3D modelů z oboru jaderné elektrárny silami studentů a akademických pracovníků jaderných oborů z českých vysokých a středních škol pro potřeby výuky a ve spolupráci s odborníky z průmyslu. Dalším cílem je popularizace jaderné energetiky a jaderného průmyslu mezi studenty i laickou veřejností.
Na projektu se začalo pracovat na začátku roku 2013. V rámci semestrálních prací probíhá modelování hlavních i vedlejších komponent primárního okruhu jaderné elektrárny s tlakovodním reaktorem. Vize projektu je v budoucnu rozšířit výuku na další fakulty ČVUT v Praze, VUT v Brně i na jiné univerzity a dále propojovat akademickou sféru s průmyslem. Poslední verze již obsahuje všechny hlavní komponenty primárního okruhu tlakovodního reaktoru VVER 1000 a umožňuje prozkoumat elektrárnu brýlemi virtuální reality, tak i na běžném osobním počítači. Virtuální prostředí elektrárny umožňuje odkrývat vnější vrstvy objektů a prohlédnout si detaily, které často neuvidí ani zaměstnanci jaderné elektrárny.

Chytrý Boxie – pohodlnější doručování zásilek přímo domů

S chytrým zásilkovým boxem odpadá nutnost osobního přebírání balíkových zásilek doma, na poště nebo v uložence. Stačí doplnit domovní poštovní schránku o nutné zařízení nebo ji nahradit novou a příjemce ušetří spoustu času. Při doručování příjemce zkopíruje číslo zásilky do webové aplikace společnosti Boxie. Kurýr jakéhokoliv dopravce následně doručí zásilku do domovního boxu a příjemce si ji vyzvedne v době, kdy se mu to hodí, lhůta je neomezená. Doručení je možné kontrolovat na webové aplikaci propojené s kamerou a váhou. Chytrý box v úpravě Fresh Boxie si může poradit i s chlazenými potravinami nebo naopak s teplým jídlem.
Boxie byl vyvinut firmou HESTEGO, a. s. ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze, jako jeden z výsledků projektu SMART HESTEGO – Parametrizace nových produktů a automatizace procesu vývoje, konstrukce a zavedení do výroby.

Inteligentní textilie na bázi grafenu pro tepelnou regulace těla

Uvidíte výsledek spolupráce Ústavu materiálového inženýrství Fakulty strojní ČVUT v Praze a společnosti GrapheneUP, kterým je TRIO – inteligentní textilie na bázi grafenu, a prezentovat jí budou trička vyrobená touto technologií.
Společnost GrapheneUP SE, přední výrobce grafenu s největší produkcí několikavrstvého grafenu v Evropě, ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT v Praze vyvinula a uvedla na trh nové produkty na bázi grafenu pro textilní průmysl. Potahový inkoust na bázi grafenu pro textilní průmysl je vyrobený z několikavrstvého grafenu GUP® a navržený tak, aby poskytoval vynikající vlastnosti: je antivirový (ISO 18184:2019) také na SARS-CoV-2, antistatický, s vynikající odolností proti oděru a tepelně regulačními vlastnostmi. Tento projekt byl realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v programu TRIO.

Virtuální svařování

V expozici Fakulty strojní ČVUT v Praze nebude chybět ani interaktivní exponát. Každý návštěvník si bude moci vyzkoušet svařování na simulátoru Soldmatic, pro svařování elektrickým obloukem s rozšířenou realitou – Augmented Reality (AR). Simulátor je zařízení pro trénování zručnosti svářeče, samo vyhodnocuje kvalitu svaru, může informovat o potřebě virtuálně očistit strusku a upozornit na možný vznik vad. Kromě výuky poskytuje další výhody: pracuje s vizuálními a akustickými vjemy imitujícími skutečné svařování, minimalizuje rizika bez složitých bezpečnostních opatření, nepotřebuje silný zdroj elektřiny ani žádné materiály a pomůcky.

Chicken Wings CTU

Tento studentský tým působí na Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze. Zabývá se tvorbou soutěžních bezpilotních letadel a skvěle reprezentuje univerzitu na celosvětových soutěžích SAE. Letos získal v tvrdé mezinárodní konkurenci v Los Angeles 6. místo! Nejnovějším prototypem z dílny týmu Chicken Wings CTU je letadlo Jan Hus, které bylo poprvé představeno na soutěži ACC 2022 symbolicky 6. července. Předními kritérii bodovací funkce při časově omezené letové misi a výkonu motoru byla celková dráha, odchylka od stanovené cílové maximální výšky letu, hmotnost nákladu nebo délka vzletové dráhy.

CTU Space Research

Studentský raketový tým vyvíjí, staví a testuje výkonné rakety a další kosmické technologie. Nadšení studenti a studentky se podílejí na vývoji pohonu, konstrukce, avioniky a designu rakety a chtějí reprezentovat ČVUT na domácích i zahraničních soutěžích. Soutěže spočívají v návrhu rakety, výrobě, kompletaci a vypuštění s relativně silným modelářským motorem. Raketa musí startovat řízeně, proto studenti musí zkonstruovat i odpalovací rampu. Vyhrává nejvyšší dostup a nejlepší konstrukční řešení. Letos se zúčastnil studentské soutěže orientované na vývoj raket v České republice, Czech Rocket Challenge. V konkurenci více než sedmdesáti univerzitních týmů se umístil na třetím místě!  Na budoucích zahraničních soutěžích chtějí předvést raketu na pevné palivo. Současně vyvíjejí raketu Illustria pro soutěž European Rocketry Challenge 2023 v Portugalsku.

Tensegrity

Ukázka tensegrity vychází z výsledků projektu základního výzkumu „Mechatronické tensegrity pro energeticky efektivní lehké roboty“. Termín tensegrity vyjadřuje spojení slov tension a integrity. V podstatě jsou to stabilní struktury sestávající z tlačených prvků, nejčastěji tuhých tyčí a prvků tažených, které nataženými předpjatými lany propojují tyče a tím zajišťují stabilitu celého systému. Díky své kompaktnosti, lehkosti a značné odolnosti jsou ideálními strukturami pro rozkladatelné konstrukce, které lze aplikovat ve stavebnictví nebo v mobilních robotech pro kosmické mise. 

 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
PhDr. Ladislav Lašek
E-mail: 
ladislav.lasek@fs.cvut.cz