Datum zveřejnění: 
22. 9. 2022
Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) reagovala na potřeby online výuky vzniklé v době koronavirové pandemie a v prostorách fakulty vybudovala profesionální streamovací a nahrávací studio se špičkovým vybavením. Díky nejmodernějším technologiím za téměř 4 miliony korun poskytuje kvalitní online výuku svým studentům, prezentuje vědu a nabízí své služby také v rámci celého ČVUT.

Na FIT ČVUT propojili technické možnosti IT fakulty a odborné zkušenosti s nahráváním a pro své zaměstnance, vyučující i studenty vybudovali moderní audiovizuální studio. Vyučující zde streamují přednášky pro studenty, ke kterým pořizují i záznam ze streamu, vznikají tu rozhovory s vědci a každý měsíc se za mikrofonem rodí další díl fakultního podcastu Jedničky a Nuly.

„Technicky vyspělou kvalitu výsledného záznamu zajišťuje především profesionální osvětlení, kvalitní bezdrátové mikrofony, broadcastové a filmové kamery s vysokým rozlišením 4K a 12K,“ uvádí k vybavení studia jeho vedoucí Ing. Jakub Jančička, a dodává: „Studio disponuje také zeleným pozadím, které lze využít ke klíčovánítedy k počítačovému nahrazení pozadí za řečníkem. To vše dohromady umožní záznam v prvotřídní kvalitě, což je stěžejní pro následnou postprodukci.“

Odborníci z nahrávacího studia zájemce kompletně připraví na natáčení audia i videa, provedou samotnou produkci i následný střih či úpravu zvuku natočeného materiálu. Do ruky tak zájemce dostane kompletní produkt v profesionální kvalitě.

„Studio jsme vybavili na základě letitých zkušeností. Pořídili jsme vysoce kvalitní technické vybavení studia, protože jsme se nechtěli spokojit s běžnou technikou používanou při výuce,“ říká Ing. Jančička. „K dosažení požadovaného osvětlení se dají světelné panely pomocí pojezdových kolejnic posouvat, intenzitu a barevnou teplotu světla je možné ovládat vzdáleně. Ve studiu jsou k dispozici bezdrátové audio sety, profesionální mikrofony a ruchové mikrofony. Bezdrátový odposlech do sluchátka je vhodný pro zpětnou komunikaci od režie k řečníkovi během živého vysílání,“ doplňuje Ing. Jančička.

Nedílnou součástí studia je režie, která se nachází ve vedlejší místnosti. Režie umožňuje streamovat pořady na internetové portály a slouží ke zpracování nahraných materiálů. Je vybavena střihacím pultem, který umožňuje přepínat mezi osmi vstupy, podporuje obrazové korekce, různorodou škálu přechodových efektů a vkládání grafik do obrazu. Díky dílčí mobilitě studia je možné využívat jeho vybavení ke streamování video vstupů, které budou vznikat i v jiných místnostech po fakultě, a to na youtube, MS Stream či jinou platformu.

Picture

Picture

Picture

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ivana Macnarová
E-mail: 
ivana.macnarova@fit.cvut.cz