Datum zveřejnění: 
21. 9. 2022
Zanedbaný Strahovský stadion konečně projde rozsáhlou opravou a promění se na centrum pro inovativní firmy a testování nejmodernějších technologií. Z někdejšího největšího stadionu na světě se tak stane opět světový prostor, nyní pro nejnadějnější podnikatele. Zakládající memorandum projektu ve středu 21. 9. 2022 podepsali zástupci pražského magistrátu, Českého vysokého učení technického v Praze, Studentské unie ČVUT a partneři – výrobce 3D tiskáren Průša Research spolu s venture studiem a investičním fondem DLTG.

Strahov je synonymem pro sportovní stadion, ale už brzy zde vznikne nejmodernější technologické centrum, a to zejména díky spolupráci pražského magistrátu a ČVUT. Opravené tribuny, původně až pro 250 tisíc diváků, nabídnou dostatečný prostor pro testování technologií, a to včetně fyzického testování, například robotů.

„Plánujeme projekt postupně rozvíjet s partnery. Od menšího prostoru ve východní tribuně až po následnou opravu větších prostor. Chceme k tomu zvát zástupce významných firem. Jsme už v počátečních jednáních a následovat budou další,“ uvádí prorektorka ČVUT Veronika Kramaříková.

Na Strahově tak budou vznikat národní i evropské inovační projekty. Zároveň dojde k úzkému propojení podnikatelského a akademického prostředí, deset tisíc studentů v blízkém sousedství stadionu bude mít dokonalou příležitost propojení s inovativními firmami, naopak podnikatelé z Česka i zahraničí dostanou možnost oslovit nové talenty.

„Nabídneme studentům konečně prostor, kde se budou moci seznámit a vyzkoušet nejmodernější technologie, rozvíjet své nápady a případně s nimi založit i vlastní podnikání. Partneři pak výměnou za to dostanou možnost oslovit nové talenty. V Praze vznikne ze zanedbaného stadionu doslova na dohled od Pražského hradu centrum ekonomiky budoucnosti,“ těší rektora ČVUT doc. Vojtěcha Petráčka.

Prostor po renovaci poskytne studentům kvalitní zázemí pro zkoušení technologií a začátky podnikání. Inovativní (nejen) pražské firmy získají přímý přístup k výzkumu, zahraniční podnikatelé pak na Strahově najdou dostatečný prostor pro své působení, a to přímo v srdci Evropské unie.

„Cílem je vytvoření inovačního světa pod hlavičkou ČVUT ve spolupráci se studentskou unií ČVUT. V první fázi získá ČVUT do zápůjčky prostory komentátorů ve východní tribuně stadionu, kde se začnou usazovat první start-upy. Ve spolupráci s firmou Prusa Research vznikne zkušební laboratoř. Do budoucna jsou plány mnohem větší a doufám, že se podaří zrealizovat rekonstrukci nejprve celé východní tribuny a pak i dalších částí stadionu,“ říká pražský radní pro majetek Jan Chabr.

Zástupce zmíněného partnera Průša Research, Ondřej Kašpárek k monumentálnímu plánu dodává: „Každý partner má trochu jinou roli a my považujeme za důležité být u toho hned od začátku.“ Tomáš Pluhařík za investiční fond DLTG slibuje: „Víme, jak prostor upravit, aby sloužil jak studentům, tak podnikatelům. Už tam máme provizorní kanceláře a v portfoliu i řadu start-upů, které to zajímá. Jde o to vytvořit funkční, ale i symbolický prostor, jenž podpoří inovačního ducha i odvahu riskovat.“

A že právě to ocení zejména studenti ČVUT, potvrzuje prezidentka Studentské unie Ivana Dvořáková: Pro studenty je tento projekt významným posunem pro získání profesní praxe a jedinečným krokem k navázání mezinárodní spolupráce. Těšíme se na výzvy, které projekt přinese.“

Memorandum podepsali rektor ČVUT Vojtěch Petráček, prezidentka Studentské unie ČVUT Ivana Dvořáková, pražský radní pro majetek Jan Chabr a zástupci partnerů – výrobce 3D tiskáren Průša Research spolu s venture studiem a investičním fondem DLTG.

Picture

Picture

Picture

 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Ilona Chalupská
E-mail: 
ilona.chalupska@cvut.cz