Datum zveřejnění: 
18. 7. 2022
Nizozemský architekt a urbanista Winy Maas, zakladatel ateliéru MVRDV a výzkumného think-tanku The Why Factory, bude v akademickém roce 2022/23 působit jako hostující profesor na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Jeho téma NEXT PLANET bude zkoumat různé způsoby, kterými mohou architektura a design reagovat na globální změny klimatu.

Winy Maas je spolu s Jacobem van Rijs a Nathalií de Vries zakladatelem studia MVRDV, architektonické kanceláře oceňované za inovativní a experimentální přístup k architektuře budov, měst i krajiny.

„Ateliér hostujícího profesora má za cíl přivést na fakultu mezinárodně uznávané osobnosti, aktuální témata i nové metody výuky. Jsem nadšený, že jako první přijal tuto roli Winy Maas a že můžeme našim studentům a studentkám nabídnout dva semestry pod vedením této vizionářské osobnosti. Věřím, že bude inspirací a obohacením pro akademickou obec i odbornou komunitu,” říká Dalibor Hlaváček, děkan FA ČVUT.       

Mezi populární stavby MVRDV patří nizozemský pavilon na Expo 2000 v Hannoveru, rotterdamský Markthal, Crystal Houses v Amsterdamu, knihovna Book Mountain ve Spijkenisse nebo první veřejně přístupný depozitář umění na světě Depot Boijmans Van Beuningen. V portfoliu má kancelář také řadu masterplánů, včetně vize budoucnosti Velké Paříže, levého břehu v Bordeaux a nábřeží v Oslu. V Brně se momentálně účastní soutěže na budovu Moravského židovského muzea Mehrin.

Winy Maas spojuje svoji praxi s výukou a výzkumem. Kromě práce pro MVRDV je profesorem na Technické univerzitě v Delftu, kde v roce 2008 založil The Why Factory, globální think-tank a výzkumný institut, který zkoumá možnosti rozvoje měst budoucnosti.

"Jsem zastáncem hustších, zelenějších, atraktivnějších a obyvatelnějších měst. Navrhování se neobejde bez inovativních a udržitelných nápadů. Typologie nebo měřítko přitom nehrají roli,“ přibližuje východiska své práce Winy Maas.

MVRDV a The Why Factory pravidelně vstupují do veřejné debaty o architektuře a urbanismu prostřednictvím výstav, publikací, diskusí, a tak to bude i v Praze. V zimním semestru se budou studenti ateliéru Maas věnovat globálním problémům. Výsledkem bude soubor návrhů od malých zásahů po vize v měřítku XXL, které představí ve formě 3D instalace NEXT PLANET, planety budoucnosti, na závěrečné výstavě v lednu. V letním semestru se ateliér zaměří na aktuální témata České republiky.

S přednáškou pro veřejnost vystoupí Winy Maas v pondělí 7. listopadu v 18.00 v rámci série November Talks na FA ČVUT.

Fotografie ke stažení zde. Zdroj: FA ČVUT

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.
E-mail: 
katerina.rottova@fa.cvut.cz