Datum zveřejnění: 
23. 6. 2022
Odhalte aktivity útočníka, najděte zranitelnost systému, případně zjistěte, co způsobuje škodlivý kód. I takto mohou vypadat úlohy, které těsně před koncem školního roku řeší třída účastníků Letní školy Kybersoutěže. Osmnáct studentů, mezi nimiž převládají středoškoláci, se v pondělí 20. června sešlo na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze na úvodním čtyřdenním soustředění.

Analýza síťového provozu či malwaru anebo vyřešení zašifrovaného textu tvoří dominantní úlohy odborného programu, který pro ně připravili odborníci z pořádající FEL ČVUT ve spolupráci s dalšími státními a profesními organizacemi. Talentovaní studenti si při intenzivních aktivitách tříbí jak znalosti, tak zejména posilují schopnosti týmové spolupráce. Bezprostředně je využije vybraná desítka z nich, která bude od 13. do 16. září reprezentovat Českou republiku na letošním evropském finále European Cyber Security Challenge ve Vídni. Finalisté vzejdou z širšího týmu po následujícím setkání na brněnských univerzitách.

„Je to výkvět nejnadějnějších etických hackerů, kteří úspěšně prošli třemi koly soutěže v kybernetické bezpečnosti. Letos se jí zúčastnilo bezmála pět a půl tisíce studentů ze středních, vysokých, ale i základních škol,“ říká dr. Jaroslav Burčík, vedoucí Centra pro kybernetickou bezpečnost Fakulty elektrotechnické ČVUT a místopředseda Středoškolské soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti.

Kybernetická bezpečnost se jako předmět na českých školách samostatně nevyučuje, vysoká úroveň účastníků je tedy výsledkem jejich aktivního zájmu o obor a osobních předpokladů. „Tady se školními znalostmi nevystačí, studenti proto po večerech studují sítě, databáze a protokoly a hledají slabiny počítačových systémů. Je to jejich koníček, při kterém se naučí samostatně studovat zahraniční zdroje a dobře uplatňovat své kompetence,“ vysvětluje hlavní organizátor pražského soustředění Jaroslav Burčík.

V dosavadních ročnících soutěže jsou úspěšnější studenti z gymnázií, což nejspíše souvisí s větším prostorem pro výuku matematiky. Souvislost s programováním je obtížnější rozšifrovat, protože každý z účastníků Letní školy kybersoutěže v něčem programuje. Jak říká dr. Burčík, skriptování a programování je základ kybernetické bezpečnosti. Studenti ovládají kódování dokonale, bez toho by v tomto oboru neobstáli.

Mimo odborný výcvik účastníků soustředění stojí jejich výchova k chování v souladu s etickým kódem. Odbornost, ve které se vzdělávají, je mocným nástrojem a je důležité na ně působit, že se vyplatí fair hra a že etické chování vede k profesnímu úspěchu a dobrému finančnímu ohodnocení, shrnuje principy etického hackování Jaroslav Burčík. Těší ho, že mezi letošními účastníky je hned několik studentů, kteří se angažují v osvětových aktivitách a například vedou zájmové kroužky.

Picture

Picture

Picture

Picture

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Mgr. Radovan Suk
E-mail: 
sukradov@fel.cvut.cz