Datum zveřejnění: 
16. 6. 2022
Přesně 101 expozic se představí v jednom dni na již 10. ročníku VědaFestu, který se bude konat ve středu 22. června od 8.30 do 18.30 hodin v pražských Dejvicích. Na zelené ploše na Vítězném náměstí vystavovatelé z vysokých škol, akademických ústavů, volnočasových institucí a firem představí svou práci a výzkum. Velká a zábavná populárně vědecká laboratoř pod širým nebem, letos na téma „Věda od A do Z“, je určena nejen žákům a studentům, ale i zvídavé veřejnosti.

Tentokrát již v předposledním týdnu školního roku vznikne v pražských Dejvicích tradičně největší vědecká laboratoř pod širým nebem.

„V letošním roce slaví VědaFest 10. narozeniny. Pro všechny zvídavé návštěvníky máme připravena překvapení a nové zajímavosti a jsme rádi, že návštěvníci po dlouhé době mohou vědu nejen cítit, ale především si na ni sáhnout,“ říkají organizátoři akce.

I tento ročník má za cíl ukázat lidem, že věda je všude kolem nás, denně se jí dotýkáme a běžné výsledky vědy používáme, aniž bychom si toho byli vědomi. Ukázat, že věda je činnost nejen zajímavá, ale především užitečná. Koh-i-noor seznámí návštěvníky s příběhem „obyčejné“ tužky, Národní muzeum předvede chytrou aplikaci, která umí odhalit brouky žijící v Praze, psí hrdinové z organizace Helppes ukážou své umění v pomoci handicapovaným lidem, studenti lékařské fakulty naučí návštěvníky používat chirurgické stehy, speciální jednotka z Kriminalistického ústavu předvede, jak se obětem hromadných neštěstí vrací identita a všichni si mohou vyzkoušet zručnost s Kutilem Juniorem. Každý z návštěvníků se na chvíli může stát čím bude chtít a nahlédnout tak do mnoha oborů vědecké abecedy. 

„Na VědaFest každoročně přichází tisíce návštěvníků. Jsem si jist, že se pro mnohé z nich stane impulzem, aby se vědě sami věnovali,“ dodává patron akce Václav Pačes.

Ani letos návštěvníci nepřijdou o oblíbený kvíz „Chytrá hlava“. Je třeba odpovědět správně na abecedu otázek od A do Z, přihlásit se do soutěže a zúčastnit se tak losování o zajímavé ceny přímo na VědaFestu.

V souvislosti s nastupujícím předsednictvím České republiky Radě EU a prioritními tématy našeho předsednictví v oblasti energetiky, kyberbezpečnosti a digitalizace, klimatických změn a svobody médií, které představí na VědaFestu stánky a přednášky pražských vysokých škol, předá na festivalovém pódiu zástupce francouzského velvyslanectví do rukou předsedy Rady vysokých škol symbolicky vlajku EU.

VědaFest je otevřen i ukrajinským návštěvníkům, nápomocni jim budou průvodci z řad ukrajinských studentů.

Program VědaFestu je postupně doplňován na www.vedafest.cz

VědaFest je určen studentům a žákům středních a základních škol a zvídavé veřejnosti bez omezení věku. Vstup na akci je ZDARMA.

VědaFest je společným projektem Českého vysokého učení technického v Praze, Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze od roku 2011. Akce se koná za podpory městské části Praha 6.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Irena Krumlová
E-mail: 
krumlova@vedafest.cz