Datum zveřejnění: 
6. 11. 2020
Plicní ventilátory CoroVent vyvinuté na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze a zaplacené ze sbírky občanů a firem jsou postupně dodávány do českých nemocnic. První instalace proběhla 31. října 2020 v Krajské zdravotní – Masarykově nemocnici Ústí nad Labem, kde byl pacient poprvé připojen na tento plicní ventilátor.

K dnešnímu dni proběhly instalace v těchto nemocnicích:

31. 10. Masarykova nemocnice Ústí nad Labem – 1 ks

4. 11. Nemocnice Rychnov nad Kněžnou – 2 ks, Nemocnice Slaný – 3ks

5. 11. Nemocnice Agel Valašské Meziříčí – 1 ks, Nemocnice Žatec o. p. s. – 2 ks

6. 11. Nemocnice Broumov – 2 ks, Krajská nemocnice Liberec – 3 ks

Další dodávky jsou plánovány na příští týden dle aktuální situace v nemocnicích. Tým ČVUT v Praze denně mapuje potřeby v jednotlivých nemocnicích a na základě poptávky plicní ventilátory CoroVent rozděluje a distribuuje. Instalaci pro celou Českou republiku zajišťují dva odborné týmy, které zároveň proškolují nemocniční personál.

Vývoj plicního ventilátoru CoroVent započal tým pod vedením profesora Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v březnu tohoto roku v rámci první vlny pandemie koronaviru. Navržen byl z komponent běžně dostupných na trhu, což umožňuje jeho rychlou výrobu ve velkém počtu kusů, jelikož není třeba čekat na zakázkově vyráběné speciální díly. Ventilátory CoroVent začala sériově vyrábět společnost Mico Medical v Třebíči na základě licence ČVUT. Za 161 dní od začátku vývoje získal CoroVent prestižní certifikaci FDA EUA (Food and Drug Administration Emergency Use Autorzation), což mu umožnilo vstoupit na světové trhy. Dne 22. října 2020 získal CoroVent povolení k prodeji a použití jako zdravotnický prostředek od Ministerstva zdravotnictví ČR, což odstartovalo distribuci těchto ventilátorů do českých nemocnic.

„ČVUT děkuje všem dárcům, kteří přispěli na výrobu plicního ventilátoru CoroVent a pomohli tak zafinancovat našim nemocnicím nezbytné vybavení pro záchranu životů pacientů s koronavirem,“ říká rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček.  

„Jsem rád, že se nám podařilo ve velmi krátké době vyvinout takovýto přístroj, který v krizové situaci zachraňuje lidské životy,“ uvedl prof. Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Andrea Vondráková
E-mail: 
andrea.vondrakova@cvut.cz
Telefon: 
+420 605763506