Datum zveřejnění: 
1. 4. 2016
Na základě rozhodnutí vedení budou mít studenti Českého vysokého učení technického v Praze od akademického roku 2016/17 povinnost navštěvovat univerzitu ve školních uniformách. Ty budou vyrobeny z odolného a nemačkavého materiálu a budou vybaveny nejmodernějšími technologiemi. Univerzita plánuje ke stejnokroji dodávat studentům i chytré brýle a hodinky.

V návaznosti na celosvětovou oblibu školních uniforem se vedení ČVUT rozhodlo zavést je na všech svých fakultách a pracovištích, na nichž probíhá výuka. Na návrhu stejnokroje se podílí společně hned několik fakult. Jejich design vznikal na Fakultě architektury, Fakulta elektrotechnická a Fakulta strojní dodala know-how k technologickému vybavení, Fakulta biomedicínského inženýrství se spolupodílela na implementaci senzorů pro snímání životních funkcí studentů a návrh dalších doplňků zajišťuje ve svém 3D tiskovém centru Fakulta informačních technologií. První funkční vzorky otestovali studenti Fakulty stavební a Fakulty dopravní v dejvických halových laboratořích. 

Nové školní stejnokroje budou studenům poskytovat informace, například o spánkové kapacitě, stavu vitamínů a cholesterolu v krvi, nebo o krevním tlaku. Vyrobeny budou ze speciálních vláken, které využívají vodivé nitě reagující na dotyk, takže oblečení bude možné používat jako touchpad. Na uniformách nebudou chybět ani solární prvky, zajišťující možné dobíjení přístrojů přes rozhraní USB. Autoři oblečení také dbali na bezpečnost, vedle reflexních prvků tak bude oblečení vybaveno i GPS navigací. Ta bude propojena s budovami ČVUT a v případě, že student přijde na kolej, oblečení mu samo ohlásí, je-li třeba ho vyprat.

Rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka k zavedení univerzitních stejnokrojů dodává: „Jsem velice rád, že se nám podařilo vyvinout tuto ojedinělou kolekci oblečení. Všechny použité technologické prvky do ní implantovali naši vědci v úzké spolupráci se studenty všech fakult a velice mě těší, že se nám podařilo vyrobit takové uniformy, které na jiných univerzitách nemají v současné době konkurenci. Věřím, že naši studenti budou ze stejnokroje ČVUT stejně nadšení, jako jsem já, a že na něj budou právem hrdí.“

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Andrea Vondráková
E-mail: 
andrea.vondrakova@cvut.cz
Telefon: 
224 353 423