Datum zveřejnění: 
21. 10. 2024
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Praze rozšířilo své aktivity o další odborný tým INTENS (Industrial Thermal Energy Systems). Tým se zaměřuje na vývoj a zavádění nových energeticky efektivních technologií pro průmyslovou energetiku a decentralizovanou výrobu tepla a elektřiny. Vedoucím týmu se stal Jan Špale, který se díky Fullbright-Masarykově stipendiu věnoval této problematice i na Purdue University v USA v rámci své roční stáže.

UCEEB se aktivně podílí na formování udržitelného stavebnictví. Jeho cílem je výstavba budov šetrných k životnímu prostředí, které jsou v souladu s trvale udržitelným rozvojem a uživatelům poskytují zdravé a komfortní vnitřní prostředí.  Výzkumná práce centra se ale nově zaměřuje i na energetiku v průmyslových podnicích s cílem snižování uhlíkové stopy. Česká republika se totiž zavázala, že přispěje k evropskému cíli stát se do roku 2050 uhlíkově neutrálním kontinentem. Energetika je dnes v Evropě největším producentem CO2. Dle statistik organizace IEA souvisí přibližně třetina emisí skleníkových plynů se spalováním fosilních paliv za účelem získávání energie pro výrobu elektřiny a tepla. Z největší části se na těchto emisích podílí spalování uhlí a zemního plynu.

UCEEB jako centrum excelence propojuje vědu s komerčním i veřejným sektorem a přináší inovativní řešení pro udržitelnou budoucnost v oblasti technologií pro budovy, energie a životní prostředí. Naší snahou je snížení energetické náročnosti a efektivní využívání zdrojů. Jsem přesvědčen, že k tomuto cíli, ale i k mezinárodním závazkům, k nimž ČR přistoupila, nám pomůže posunout se blíže také nově vytvořený tým INTENS,“ říká Robert Jára, ředitel ČVUT UCEEB. V současné době působí v univerzitním centru celkem 19 odborných týmů, a to včetně nově založeného.

Nový výzkumný tým INTENS se zaměřuje na vývoj a zavádění nových energeticky efektivních technologií pro průmyslovou energetiku a decentralizovanou výrobu tepla a elektřiny. Specializuje se na vývoj a konstrukci průmyslových tepelných energetických systémů, zejména pak vysokoteplotních tepelných čerpadel, systémů pro využití odpadního tepla, kombinované výroby tepla a elektřiny (CHP) a skladování tepelné energie (TES).  „Naším posláním je zvyšovat energetickou účinnost tepelných procesů v průmyslových podnicích pomocí inovativních řešení pro výrobu procesního tepla. Cílem je snížit emisní stopu a zvýšit konkurenceschopnost průmyslové výroby,“ dodává ke směřování Jan Špale, vedoucí výzkumného týmu INTENS.

Vedoucím týmu INTENS byl ve výběrovém řízení zvolen Jan Špale. Vystudoval obor Energetika a procesní inženýrství na Fakultě strojní ČVUT, kde se ve své doktorské práci specializoval na vývoj lopatkových strojů pro decentralizované energetické systémy založené na organickém Rankinově cyklu (ORC). Díky prestižnímu Fulbright-Masarykově stipendiu mohl strávit rok na Purdue University v USA, kde se věnoval vývoji vysokoteplotních tepelných čerpadel a průmyslové energetice. Bohaté zkušenosti ve výzkumu a vývoji energetických zařízení získal také během řady zahraničních stáží, například na Politecnico di Milano, KU Leuven v Belgii a OTH Amberg-Weiden v Německu.

Tým spolupracuje s mnoha partnery od renomovaných světových univerzit a výzkumných institucí po průmyslové podniky. Propojuje akademické poznatky s aplikovaným výzkumem a pomáhá je zavádět do praxe. Má zkušenosti jak s realizací zakázek smluvního výzkumu, které zahrnují studie proveditelnosti, basic design, odborné technické konzultace a výpočetní simulace, tak národních i mezinárodních grantů veřejné podpory včetně jejich vedení v roli hlavního řešitele.