Datum zveřejnění: 
20. 6. 2024
V rámci projektu Posilování kapacity a transfer znalostí na VŠ pro rozvoj postižených oblastí Ukrajiny se 12. a 13. června uskutečnil na Masarykově ústavu vyšších studií ČVUT v Praze kurz Transfer zkušeností z plánování rozvoje a obnovy pro města Ukrajiny.

Pilotní kurz zaměřený na obnovu válkou zničených a poškozených území byl určen zejména pro ukrajinské studenty studující na ČVUT, ale i další zájemce z jiných vysokých škol, kteří jsou původem z Ukrajiny a mohou posléze přispět k její obnově a rekonstrukci.

Kurz byl zaměřený na plánování, obnovu a sanaci sídel postižených válkou a zúčastnilo se ho cca 20 studentů, převážně z ČVUT, a to nejen z Masarykova ústavu vyšších studií, ale i z Fakulty stavební a Fakulty informačních technologií. Dále se ke kurzu online připojily dvě skupiny – z Žitomiru a ze Lvova, tedy celkově dalších 24 studentů a pedagogů, kteří měli na Ukrajině zájem o tento kurz a jsou převážně z českých krajanských komunit.

Smyslem pilotního kurzu bylo odzkoušet vytvořený výukový modul, který představí komplex znalostí a dovedností, které jsou potřebné pro rekonstrukci území a sídel a předat je těm, kdo se po studiu vrátí zpět na Ukrajinu a zúčastní se obnovy země. Cílem bylo odzkoušet si nejen věcné, ale i technické parametry výuky, a připravit se tak k realizaci hlavního pětidenního kurzu, který bude realizován na podzim t. r. společně s O. M. Beketovovou národní univerzitou urbánní ekonomie v ukrajinském Charkově. S ohledem na aktuální situaci v Charkově bude muset pravděpodobně výuka proběhnout hybridní formou. V rámci pilotního kurzu se proto ověřovaly technické parametry a limity realizace nácvikových aktivit v hybridním prostředí. Kurz kombinuje přednášky na vybraná plánovací a rozvojová témata s nácvikovými hrami a praktickým nácvikem vybraných technik pro participaci a rozvoj. Významnou součástí byla zpětná vazba účastníků zaměřená na věcný obsah přednášených témat a nacvičovaných dovedností. Účastníci pozitivně hodnotili výběr témat a zejména nácvikové aktivity. Ocenili i příklad z obnovy poválečného Kosova a doporučili zařadit více takových. Dále navrhli kurz doplnit např. o řešení problematiky zdravotně postižených, kterých bude po válce na Ukrajině větší množství.

Uvedený kurz probíhal i přes drobné organizační problémy v příjemném ovzduší plném diskuzí, a také sounáležitosti přítomných a v očekávání přímých a prakticky využitelných výstupů.

Projekt byl finančně podpořen Ministerstvem zahraničních věcí ČR na podporu Ukrajiny a je součástí České rozvojové pomoci.

(Na snímku: Účastníci kurzu s jeho realizátory. Uprostřed prof. Vladimíra Dvořáková, CSc., ředitelka MÚVS, vlevo dále doc. Vladimíra Šilhánková, Ph.D., dr. Lucia Dobrucká a dr. Martin Maštálka, foto R. Palic)

 

Picture