Datum zveřejnění: 
25. 4. 2024
Symfonický orchestr Českého rozhlasu představil včera své plány pro koncertní sezónu 2024/2025. Jejím mottem bude „SOČR v srdci Prahy“, což odráží místa, kde bude SOČR vystupovat. Kromě Rudolfina, Obecního domu a Doxu plánuje těleso také pět koncertů v Betlémské kapli patřící Českému vysokému učení technickému v Praze. Univerzita tak bude již v druhé sezóně hrdým partnerem světoznámého orchestru.

Jak na tiskové konferenci uvedl Petr Popelka, šéfdirigent SOČRu, rozšíření série v Betlémské kapli jej osobně velmi těší. „Máme možnost vystupovat na akademické půdě, kde můžeme oslovit mladé lidi, studenty, a jsem za to moc rád, protože SOČR si zaslouží i jejich pozornost,“ řekl Popelka. Vyzdvihl unikátní atmosféru kaple a to, že si návštěvníci odnášejí zážitek z orchestru opravdu „zblízka“.

Ředitel orchestru Jakub Čížek dodal: „V Betlémské kapli se nám moc líbí a děkujeme ČVUT za tuto možnost. Kaple má velmi slušnou návštěvnost, téměř vyprodáno, a věřím, že i program příští sezóny bude hojně navštěvován.“

Podle kancléřky ČVUT Lucie Orgoníkové je pro univerzitu radostí i poctou být partnerem SOČRu. „Když je něco poprvé, může to být náhoda. Ale podruhé už je to záměr,“ řekla s odkazem na druhou sezónu spolupráce.

Jednotlivé vstupenky budou ke koupi od 29. dubna a studenti do 26 let na ně budou mít padesátiprocentní slevu.

Koncerty v Betlémské kapli jsou pak plánovány na tyto termíny:

19. 9. 2024: Beethoven – Rejcha – Haydn

12. 12. 2024: Vánoční koncert (spolu s Dětským pěveckým sborem ČRo)

19. 2. 2025: Porgy a Bess

9. 4. 2025: Písně Almy a Gustava Mahlerových

24. 4. 2025: SOČR a Konzervatoř J. Ježka (program v jednání)

Více na https://socr.rozhlas.cz/